Vučić i Tači razgovarali povišenim tonom, pregovori u krizi

- Atmosfera je napeta, sve je veoma mučno. Iako je bilo nesuglasica, pa čak i povišenog tona s obe strane, svi se nadaju da kompromis može biti postignut - navodi izvor "Blica" iz Brisela.

Osma runda dijaloga Beograda i Prištine počela u 10.30h kada je sa Eštonovom razgovarao tim iz Srbije.

Kako saznaje B92, na trojnom sastanku u delgaciji Srbije pored premijera Dačića je i Aleksandar Vučić. Za sada nema procene koliko dugo bi ovaj trilateralni sastanak mogao da traje.

Pregovarački tim Srbije došao je prvi, u konvoju crnih vozila, ušao direktno u zgradu tako da nije bilo moguće dobiti bilo kakve izjave, izveštava B92.

Bilateralni sastanak prištinske delegacije s visokom predstavnicom EU završen je nešto posle 13 časova, a kako je izjavila portparolka Eštonove Maja Kocijančić nakon toga sledi zajednički sastanak obe delegacije.

Bilateralni sastanak sa srpskim timom počeo je nešto pre 11 časova i završen je oko 12.25. Ključno pitanje je autonomija za Srbe na KiM. Nakon odvojenih razgovora predviđen je trojni sastanak visoke predstavnice EU sa delegacijama Beograda i Prištine. Potvrde o eventualnom ranijem sastanku sa diplomatama SAD još nema.

Nakon srpske delegacije u zgradu u kojoj se održavaju današnji sastanci stigao je i kosovski premijer Hašim Tači, koji je, odgovarajući na pitanja okupljenih novinara, rekao da kosovska strana neće prihvatiti ništa što je izvan Ustava Kosova. "Spremni smo za dijalog, ali neće biti promene stava. Kosovo je na dobrom putu prema integracijama i ja kao vođa kosovske delegacije sam spreman za dogovor na ovom sastanku, ako bude prilike za njega", kazao je on.

Inače, u delegaciji Prištine su i potpredsednici kosovske vlade Hajredin Kuči, Edita Tahiri i Slobodan Petrović.

Kako izveštava B92, obe delegacije još u ponedeljak su stigle u Brisel i to u pojačanom sastavu, u odnosu na sedmu rundu dijaloga. Sa srpske strane to pojačanje ogleda se u prvom potrpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću i potpredsednici zaduženoj za evrointegracije Suzani Grubješić, a u Brisel je jutros otputovao i Ivan Mrkić, ministar spoljnih poslova.

Atmosfera pred današnju rundu bila je veoma napeta jer će na stolu biti do sada najosetljivija pitanja, oko čijih finesa će se "lomiti koplja", tako da se očekuju pritisci na obe delegacije.

Kako se nazvanično govorilo u Briselu, pre visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost pregovarački timovi je trebalo da se sastanu odvojeno sa visokim američkim diplomatom Filipom Rikerom, što je i do sada bio slučaj.

Predviđeno je da nakon razgovora sa Rikerom, obe delegacije, takođe odvojeno, odu na razgovor sa Eštonovom, a tek nakon toga svi će sesti za isti.

Niko ne može da predvidi koliko će današnji pregovori trajati, s obzirom na izuzetno osetljive teme koje su pred učesnicima dijaloga, a svi kažu da je jedino sigurno da ništa nije sigurno.

Podsetimo, državni vrh Srbije je na sastanku juče, uoči osme runde dijaloga, postigao dogovor o tome šta je minimum srpskih zahteva i koji će biti sastav delegacije, u kojoj će, pored premijera Dačića, ovog puta biti i vicepremijer Aleksandar Vučić i potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić, ali i šef diplomatije Ivan Mrkić.

Delegacija Srbije doputovala je sinoć u Brisel. Današnji sastanak bi mogao, kako se očekuje, da počne između deset i 11 sati.

U prethodnim rundama dijaloga, pored trilateralnog sastanka, visoka predstanivca EU je odvojeno razgovarala sa Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Takođe, u nekoliko ranijih rundi Dačić i Tači su se odvojeno sastajali i sa američkim diplomatom zaduženim za Balkan Filipom Rikerom.

Mnogi smatraju da je današnji sastanak predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija odlučujući, pošto Evropska komisija sredinom aprila treba da predstavi izveštaj o napretku Srbije u procesu evrointegracija, koji će obuhvatiti i napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je, posle jučerašnjeg sastanka državnog vrha, da Srbija ne traži idealno rešenje i da ništa ne odbija unapred, ali da je za Beograd neprihvatljivo sve ispod zahteva da građani zajednice srpskih opština odlučuju o sudstvu i policiji, i obavezno bez prisustva vojske.

"Ono na čemu insistiramo je pravosuđe, policija i da nikada vojska ne bude na teritoriji zajednice srpskih opština", rekao je Nikolić i dodao da bi garant toga trebalo da bude EU.

Predsednik Srbije je ocenio da Vučićev odlazak u Brisel predstavlja potvrdu jedinstva državnog vrha u nameri da se s Prištinom postigne najoptimalnije rešenje.

Tači je, pred polazak za Brisel, izjavio da neće biti lako postići sporazum i ponovio da zajednica srpskih opština neće moći da ima ni zakonodavna ni izvršna ovlašćenja. Prema Tačijevim rečima, cenu za eventualni izostanak sporazuma platiće Beograd, u vidu kašnjenja u procesu evropskih integracija.

Nikolić je ocenio da ono što nudi prištinska administracija nije dovoljno i upozorio je da poruke prištinskih lidera da "ništa neće da popuste" ne deluju ohrabrujuće, ali je istakao da "sutra ništa neće biti konačno", mada je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton posle sedme runde dijaloga, 20. marta, izjavila da će 2. aprila biti održan "završni sastanak".

Ešton je u ponedeljak izrazila uverenje da je sporazum Beograda i Prištine nadohvat ruke, ali i upozorila da postizanje dogovora neće biti nimalo lako.

"Verujem da je sporazum nadohvat ruke, iako to neće biti lako", navela je Eštonova u poruci koju je novinarima pročitala njena predstavnica za štampu Maja Kocijančič.

I drugi evropski zvaničnici izrazili su nadu u pozitivan ishod dijaloga i postizanje kompromisnog rešenja, ali još nema informacija o tome da li će Eštonova izneti dvema stranama drugačiji predlog od "non pejpera" koji je Beograd u prethodnoj rundi odbacio kao apsolutno neprihvatljiv.

Na pitanje o mogućnosti da Eštonova spremi inoviran predlog, Kocijančičeva je podsetila da EU ima ulogu posrednika u dijalogu i da se svaki predlog zasniva na predlozima Beograda i Prištine.

Američki Stejt department izrazio je nadu da će nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu biti uspešna.

U međuvremenu, Srbi za severa Kosova i Metohije već pripremaju odgovor za slučaj da u Briselu bude postignut dogovor koji njima ne bi odgovarao, najavljujući formiranje autonomije.

Oni su u ponedeljak, na nešto manje od jednog sata, blokirali integrisani prelaz Jarinje, poručivši da neće učestvovati u sprovođenju eventualnih dogovora Beograda i Prištine ako budu protivustavni i na štetu građana sa severa pokrajine.

(Izvor: B92 , Blic)

Pogledajte još