Vučić vikao na Tačija: E pa, nećete sve dobiti, nikada vas nećemo priznati, to neka vam bude jasno!

- Kosovo ne pristaje na bilo kakav dogovor bez priznanja naše nezavisnosti od strane Srbije - poručio je Tači povišenim tonom. Eštonova smirivala strasti, Dačić se nije mešao u svađu

Iako se u jednom trenutku činilo da je dogovor na vidiku, dijalog Beograda i Prištine, nakon više od 13 sati razgovora, doživeo je fijasko, pa su delegacije Kosova i Srbije otišle iz Brisela uz poruku: “Sporazum nije postignut”.

(old_image)

Ipak, događaj koji je obeležio osmu rundu je razgovor povišenim tonom prvog potpredsednika Vlade i kosovskog premijera.

Iznerviran konstantnim odbijanjem svakog srpskog predloga od strane kosovske delegacije, prvi potpredsednik Vlade u jednom trenutku povikao je na Hašima Tačija:

- E pa, nećete moći sve da dobijete! Srbija nikada neće priznati vašu nezavisnost, to neka bude jasno! – poručio je Vučić Tačiju.

Prema rečima sagovornika, kosovska delegacija odbijala je svaki konstruktivni predlog od strane srpske pregovaračke delegacije, da bi na kraju Hašim Tači takođe povisio ton i s velikom dozom cinizma saopštio:

- Kosovo ne pristaje na bilo kakav dogovor bez priznanja naše nezavisnosti od strane Srbije!

Takva izjava Tačija, koji se sve vreme ponašao osiono i bez spremnosti na kompromis, razljutila je Vučića koji je na povišen ton odgovorio istom merom.

- Svi ostali učesnici su nakon reakcije srpskog vicepremijera zaćutali, a uvidevši da se stvari odmiču kontroli, baronesa Ketrin Ešton je odredila pauzu – tvrdi dobro obavešteni sagovornik.

Nakon ovih dešavanja pred novinare je izašao direktor Kancelarija za KiM Vlade Srbije Aleksandar Vulin i rekao da je srpska delegacija tokom pregovora naišla na puno pritisaka.

- Pregovori su teški, mučni i nemoguće je predvideti ishod, koji ne zavisi od nas. Tokom dijaloga puno je pritisaka i nerazumevanja, ali mi smo tu da izdržimo – rekao je Vulin.

Srpska delegacija je, kako to je to i najavio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, na svako kosovsko “NE” iznela nov predlog, ali su Kosovari sve odbijali.

U jednom trenutku Vučić je čak rekao premijeru Srbije Ivici Dačiću da podnosi ostavku, što je predsednik Vlade odmah odbio.

- Vučić je bio razočaran, verovao je u uspeh dijaloga i postizanje kompromisa, ali kada je uvideo da je Tači došao da minira sporazum, stalno ponavljajući zahtev za prizanjem Kosova, rekao je Dačiću:

- Ne mogu dalje više ovako, dajem ostavku!

Ketrin Ešton, shvativši da je razgovorima kraj, jasno je novinarima poručila nakon sastanka:

- Ovo je poslednji put da se formalno sastajemo!

(Izvor: Telegraf.rs)

Pogledajte još