Novak Đoković je šampion Vimbldona!

Đokoviću je ovo treći trijumf u karijeri na gren slem turnirima, a Nadal je na ovom turniru pored titule u Vimbldonu, izgubio i prvo mesto na ATP listi.

Bio je ovo njihov 28 međusobni duel, u kojima Španac vodi sa 16:12 u pobedama, ali je zato Novak u ovoj sezoni vezao pet uzastopnih trijumfa.

Đoković će od ponedeljka zvanično biti prvi igrač sveta, a imaće 13.285 poena, 2.105 više od Nadala.

Početak finalnog meča u 125. izdanju Vimbldona obeležila je izjednačena igra i siguran servis obojice tenisera. Prvu priliku da oduzme protivnikov servis imao je Đoković u desetom gemu. On je to iskoristio, došao do brejka i poveo sa 1:0 u setovima.

Đoković je nastavio u istom ritmu, pa je posle 33 minuta igre u drugom setu, uz nova dva brejka, poveo sa 2:0. Srpski teniser oduzeo je Nadalu servis u drugom i šestom gemu, a potom odlično servirao za 6:1 u gemovima drugog seta.

(old_image)

Nadal je Đokovićevu dominaciju uspeo da prekine u trećem setu, kada je, uz brejk u drugom i šestom gemu, smanjio na 1:2 u setovima. Srbinu je opao procenat uspešnosti prvog servisa, što je Španac iskoristio da sa 6:1 dobije set i vrati neizvesnost u meč.

Četvrti set doneo je mnogo uzbuđenja, pošto je Đoković posle brejka poveo s 2:0, ali je Nadal uspeo da već u narednom gemu smanji na 2:1 i vrati se u igru.

Odlučujući momenat dogodio se u osmom gemu, kada je Đoković oduzeo Nadalov servis za 5:3. On je potom dobro servirao i iskoristio prvu meč loptu za istorijsku pobedu u karijeri.

Novak Đoković, koji je danas prvi put u karijeri osvojio najprestižniji turnir na svetu, izjavio je posle finalnog meča protiv Rafaela Nadala da rečima ne može da opiše kako se oseća zbog pobede i naglasio da je ovo najbolji dan u njegovom životu.

"Ovo je moj omiljeni turnir. Oduvek sam sanjao da ga osvojim", izjavio je Đoković posle pobede nad Nadalom u 125. izdanju Vimbldona.

LONDON,
(FoNet - Beta)

Pogledajte još