ANA: Spremni smo da uđemo u rat sa Srbijom jer otima naše teritorije (VIDEO)

Teroristička naoružana formacija kosovskih Albanaca, poznata kao Albanska nacionalna armija (ANA) i javno je proglasila mobilizaciju svog celokupnog članstva na, kako je navedeno, etničkim teritorijama gde žive Albanci. Cilj mobilizacije, kako piše u proglasu koji je izdao glavni štab ANA, jeste „borba protiv srpskog okupatora koji preti na severu Kosova i u Preševskoj dolini“.

Glavni štab ove terorističke grupacije zasedao je u Vučitrnu, svega desetak kilometara od severne Kosovske Mitrovice i od svojih baza na Bajgori, u podnožju Kopaonika, odakle planiraju da izvode terorističke akcije na severu Kosova.

Pukovnik ANA pod nadimkom Kačak, posle sastanka u Vučitrnu, rekao „da će definitivno ući u rat sa Srbijom, koja odbija da prizna da su Preševo, Medveđa i Bujanovac albanske teritorije koje niko ne sme da dirne“.

Po nekim saznanjima međunarodnih snaga na Kosovu, ANA ima više hiljada članova. Uglavnom bivših pripadnika OVK, ali i podmlatka koji je angažovan i obučavan proteklih godina u prisustvu Kfora, Unmika i Euleksa.

Uz hitnu mobilizaciju članstva, GŠ ANA zahteva punu mobilnost svojih jedinica „u zaštiti albanske zemlje i nezavisnosti Kosova“.

(old_image)

Pred očima javnosti, sa oružjem na stolu i nad mapama sa rasporedom svojih snaga po operativnim zonama, oni su saopštili „da su njihovi snajperisti 24 sata u osmatranju“ i da su pred ovu mobilizaciju nabavili najsavremenije naoružanje, koje su prikazali na slikama.

(old_image)

"Javite se na svoje zadatke! Niko samostalno, na svoju ruku i bez koordinacije ne sme da preduzme bilo kakvu akciju", kaže se u naredbi GŠ ANA, i podvlači: „Neka po dva specijalca budu spremna za svaku situaciju“.

(old_image)

STALNE PATROLE
Srbi sa severa Kosova znaju sve o delovanju ANA. Poznati su im njihovi ratni planovi, rasporedi jedinica, poligoni gde vežbaju i oružje kojim raspolažu.
Više puta su upozoravali međunarodnu zajednicu o delovanju ove terorističke grupacije, čiji pripadnici su često viđani u mnogim delovima Kosova kako naoružani patroliraju i osmatraju pojedine putne pravce i deo teritorije.
Poslednji put su viđeni nedavno, kada su pucali u jednom naselju iznad Kosovske Mitrovice, nastojeći da zaplaše Srbe koji nisu dozvoljavali bespravnu gradnju Albanaca.

Direktno naređenje izdato je specijalnoj jedinici „Kobre“ da „rasporedi svoje snage u Preševskoj dolini i preduzme sve u zaštiti albanskog naroda protiv srpskog okupatora“. Tu vojnu grupaciju na sastanku GŠ ANA predstavljao je nepoznati general koji se takođe skrivao ispod maske.

Posebno upozorenje upućeno je i kosovskim vlastima u Prištini, koje glasi: „Niko ne sme da trguje teritorijama nastanjenim Albancima“.

Zasad niko od međunarodnih predstavnika na Kosovu, koji su zaduženi za očuvanje mira i bezbednosti, nije reagovao na ovakvu otvorenu provokaciju ANA. Ćutali su, iako je nekadašnji šef Unmika Mihael Štajner proglasio ANA terorističkom organizacijom 2005. godine, nakon akcije postavljanja eksplozivne naprave na mostu u severnom delu Kosova. Sada, kada otvoreno prete Srbima na severu Kosova, niko od zvaničnika Kfora i Euleksa nije se oglasio ni saopštenjem.

(Novosti)

Pogledajte još