Obeležava se Međunarodni praznik rada

BEOGRAD, 1. maj 2010. (Beta) - Međunarodni praznik rada - Prvi maj obeležava se u subotu širom sveta u znak sećanja na dan kada je 1886. godine oko 40.000 čikaških radnika, tražeći bolje uslove života, stupilo u štrajk i obustavilo rad.

Na mitingu, na kojem su radničke vođe istakle zahteve simbolički izražene trima osmicama (osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog uzdizanja), policija je napala radnike, a vođe štrajka osuđene su na smrt.

Radno vreme tada je u proseku trajalo oko 12 sati, a u nekim fabrikama radnici su radili i po 18 sati dnevno. Tri godine kasnije predstavnici radnika iz celog sveta na Drugom kongresu Internacionale odlučili su da se svake godine, za uspomenu na taj dan, slavi Prvi maj kao praznik radničke borbe i solidarnosti.

U Srbiji se Prvi maj slavi od 1893. godine, kada je praznik rada obeležen protestima u Beogradu. Kao i u većini zemalja sveta, Prvi maj je i kod nas proglašen državnim praznikom. U subotu će u Srbiji nekoliko radničkih sindikata održati proteste, a među njima su Udruženi sindikati Srbije "Sloga, Novi sindikat zdravstva Srbije i Policijski sindikat Srbije i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, koji će svoje proteste održati u Beogradu.

Pogledajte još