Rat se preselio online: Izrael objavio ubistvo lidera Hamasa na YouTube-u

Nakon ubistva vojnog lidera Hamasa Ahmeda al-Džabarija koje se desilo dok je vozio automobil ulicom u Gazi, celom svetu je posebnu pažnju privukao postupak izraelskih odbrambenih snaga (IDF) koji su video ovog čina odmah postavili na YouTube.

Jednim tvitom objavili rat!

(old_image)

Međutim, to nije bila jedina društvena mreža na kojoj su se Izraelci oglasili. Na Twitteru su, na svom zvaničnom nalogu @IDFSpokesperson, postavili sledeće upozorenje svim saradnicima Džabarija: "Preporučujemo svim Hamasovim operativcima, bilo da su nižeg nivoa ili viši lideri, da ne pomaljaju svoje glave iznad zemlje sledećih dana."

Napad na Džabarija je jedan od najvećih na nekoliko nivoa: ovo je prvi napad u tri godine tokom koga je pogođeno više od 20 meta, ali i prvi napad u kome je jedna vojska poseban akcenat stavila na agresivnu kampanju na društvnim mrežama.

Nekoliko dana pre ubistva Džabarija, IDF je počeo sa uživo blogovanjem o raketnim napadima koji su iz Gaze krenuli ka južnom Izraelu. Kada je "Operacija stub odbrane" počela, IDF je pokrenuo Facebook stranu, Flickr nalog i, naravno, Twitter putem koga su odašiljane poruke poput "Ahmed Džabari: Eliminisan".

Možda vođenje rata online nije novost, ali ovo je svakako drugačiji način "rata stavovima" na društvenim mrežama. Kako Noa Šahtman, kolumnista magazina "Wired" podseća, američki napadi na Avganistan nisu imali svoj "uživo" prenos na YouTube-u i, ako su stizali do javnosti, to je bilo mesecima kasnije. Takođe, nakon racije skrovišta Osame bin Ladena, Bela kuća i Pentagon možda jesu puštali informacije u javnost, ali tvitova poput prenosa događaja uživo nije bilo, osim prolaznika koji su čuli helikoptere kako sleću. Fotografije bin Ladenovog tela su namerno skrivane od javnosti.

Kako dalje prenosi magazin “Wired“, Izrael se trenutno nalazi u veoma posebnoj geopolitičkoj poziciji koja zahteva formiranje mišljenja svetske javnosti, kao i angažovanje podrške. Potreba za ovim je posebno značajna nakon što je Mubarakov režim u Kairu zamenila islamistička vlada, kao i zbog Netanjahujeve podrške Obaminom rivalu Mitu Romniju na proteklim izborima u SAD.

O objavljivanju videa o ubistvu Džabarija na YouTube-u, Gabrijela Blum, profesorka međunarodnog prava na Harvardu, za “Wired“ kaže sledeće:
- Verujem da je cilj videa davanje tri različite poruke trima različitim vrstama publike: upozorenje borbenim aktivistima u Gazi (možemo da vas uvatimo bilo gde, bilo kada); umirujuća poruka izraelskoj javnosti (nećemo ostati bespomoćni pred konstantim raketnim napadima); ohrabrujuću poruku svima koji su pogođeni korišćenjem ciljanih napada, posebno u smislu kolateralne štete (možemo ovo da uradimo sa velikom preciznošću).

Tokom prethodnog velikog napada na Gazu (2009, Operacija liveno olovo), IDF je ugradio kamere u vojnu opremu, ali sa ciljem da se trupe odbrane od potencijalne optužbe za ratne zločine. Reporteri su ove snimke videli nekoliko dana nakon napada. Međutim, mladi izraelski vojnik, rođen na Havajima, ali koji je prešao u judaizam – zajedno sa još nekoliko Izraelaca u Americi mislio je da će biti zanimljivo da neke od tih video klipova podeli sa svima. Iz ove ideje nastao je zvanični YouTube kanal IDF-a koji generiše milione pregleda dnevno.

Međutim, ovog puta se nije čekalo da prođe nekoliko dana, već je IDF odmah aplodovao bezbedonosne snimke na svoj YouTube kanal, potom tvitovao fotografiju u stilu Google Mapsa na kojoj je pokazana lokacija napada. Nakon toga, poput velike završnice, IDF je na svoj blog postavio tekst o završetku akcije.

Interesantno je da su nakon "Operacije liveno olovo", Izrael i Hamas postigli dogovor: islamska grupa će kontrolisati vojna kretanja na pojasu Gaze, a Izrael će omogućavati prolaz pomoći i novca. Osoba zadužena za očuvanje ovog mira bio je, niko drugi do, Ahmed al-Džabari.

Postavlja se pitanje da li IDF-ovi oštri postovi na Twitteru su kršenje pravila korišćena ove društvene mreže na kojoj, kako je jasno naglašeno, korisnicima nije dozvoljeno da “postavljaju direktne, posebne pretnje nasiljem protiv drugih“.

Ovaj mir je funkcionisano neko vreme, ali poslednjih nedelja rakete su opet krenule da lete. Džabari je bio upozoren da mora što pre da reši ove probleme. Kada to nije učinio... desilo se što se desilo.

Ipak, pratioce IDF-ovog naloga na Twitteru sledećih dana očekuju sigurno novi tvitovi napada, s obzirom da Izrael šalje trupe na jug spremajući se za kopneni napad.

Pogledajte još