Stefanović: Nismo priznali Kosovo!

Stefanović je pozvao predsednike opština na severu Kosova i građane da uklone barikade i istakao da je potrebno jedinstvo sa Beogradom, jer održavanje postojećeg stanja znači iseljavanje Srba sa Kosova i izolovanje Srbije, a izolovana Srbija neće moći da brani svoje interese na Kosovu.

"Rešenje nije idealno, ali je najbolje moguće u datim okolnostima. U vrlo nepovoljnim spoljnopolitičkim okolnostima postigli smo dobar sporazum, bez pritisaka, svesni evropskih integracija i svesni da dogovor može ojačati spojlnopolitičku poziciju Srbije", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare.

Demantovao je da je sporazum postignut pod pritiskom bilo koje zemlje EU, i istakao da je pregovarački tim bio na pregovorima gotovo četiri dana i da se stalno konsultovao sa Beogradom.

Stefanović je naveo da sa Prištinom neće biti potpisan nikakav sporazum jer bi to bila potvrda jednakosti dve strane, što Ustav Srbije ne dozvoljava.

Naveo je da dogovorom nisu uspostavljene međudržavne granice, jer nema graničnog kamena, državnih zastava i carinika koji pregledaju pasoše, i dodao da u Srbiji postoje dva carinska entiteta, kao što su postojala između Srbije i Crne Gore do raspada SCG 2006. godine.

Stefanović je ponovio da će kosovski carinici, koje je nazvao "carinskim svedocima", biti disfunkcionalni na prelazima, i da je za njih najbolje da "pišu memoare", jer će carinske poslove u ime Kosova sprovoditi Euleks, a carinske poslove Srbije sprovodiće službenici Ministarstva finansija.

Dodao je da će policajci Srbije proveravati i registarske tablice i radiće na identifikaciji građana.

Stefanović je rekao da će se sporazum postepeno sprovoditi, pošto ga usvoje državni organi, Vlada i Skupština Srbije, i naveo da ne postoji jasan vremenski okvir, ali da će se Beograd truditi da sporazum bude primenjen što pre.

"Rok od 26. decembra se ne odnosi na ovoj dogovor. Sprovođenje slobode kretanja je odvojeno pitanje od juče postignutog dogovora. Sloboda kretanja na Merdaru i Končulju će se sprovoditi do 26. decembra. Zato Srbi sa 'KS' tablicama ne mogu da uđu u centralnu Srbiju jer još nije implementirano", rekao je Stefanović.

Uzeta je u obzir realnost da građani na severu Kosova imaju registarke tablice i dokumente države Srbije koje će moći da koriste i ubuduće, rekao je Stefanović.

"Koncept zajedničke kontrole administrativnih prelaza nam nije nametnut, mi smo ga inicirali, a ne EU i Priština", rekao je Stefanović.

Stefanović je naveo da Srbija neće ostaviti Srbe južno od Ibra na milost i nemilost tumačenju sporazuma ministra unutrašnjih poslova Kosova Bajrama Redžepija.

"Na dobrom smo putu da rešimo pitanje srpskih registarskih tablica na Kosovu tako što ih prištinske vlasti neće oduzimati, ali je to odvojen proces, i ne možemo dozvoliti da im skida tablice ko i kako hoće", rekao je Stefanović.

Upitan kakve je garancije od EU dobio pregovarački tim Beograda, Stefanović je odgovorio da su je "opšte garancija za primenu sporazuma u duhu i slovu kako je dogovoreno od strane EU".

Stefanović je na konferenciji za novinare koja je trajala 50 minuta oštro kritikovao opoziciju i posebno Srpsku naprednu stranku, koju nije direkto pomenuo, ali je naveo da šefovi "nekih stranaka" u Beogradu govore da ne znaju šta bi trebalo da se radi, dok njihovi funkcioneri na Kosovu traže da se nikada ništa ne prihvati, makar izgubili živote.

Stefanović je najavio da će sporazum biti objavjen na sajtu Vlade Srbije i da će ga, ako je potrebno, lično uručiti opozicionim liderima i odneti im na kućne adrese.

BEOGRAD, 4. decembra 2011. (Beta)

Pogledajte još