Tadić apeluje na Hrvate da se uzdrže

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio jeda odluka Haškog tribunala da oslobodi hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača proizvodi teške posledice na prostoru zapadnog Balkana i apelovao na građane Hrvatske na uždrzanost.

"Presuda predstavlja duboki i teški uradac međunarodnoj pravdi i proizvodi teške posledice na prostoru zapadnog Balkana", rekao je Tadić agenciji Beta.

Apelaciono veće Haškog tribunala juče je oslobodilo Gotovinu i Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, poništivši prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na 18 godina zatvora.

On je kazao da se danas može videti svojevrsni trijumfalizam u Hrvatskoj i velika potištenost u Srbiji.

"Postavljaju se brojna pitanja o objektivnosti suda koja sa sobom nose opasne interpretacije uloge međunarodnih institucija. Postavlja se pitanje u kojoj meri su pod pritiskom politike, a u kojoj meri vrše svoju nadležnost i misiju", kazao je Tadić.

On je istakao da bilo kakav trijumfalizam u Hrvatskoj, koji je ovog trenutka evidentan, ne doprinosi politici pomirenja i boljim odnosima Hrvatske i Srbije.

"Zbog toga apelujem na moje kolege, na građane Hrvatske na uzdržanost i u ovom danu", rekao je Tadić.

Pogledajte još