Tadić i Nikolić dele 450 miliona dinara

0

Predlagači predsedničkih kandidata Borisa Tadića i Tomislava Nikolića, koji su osvojili najviše glasova u prvom krugu izbora, podeliće oko 445 miliona dinara za troškove predizborne kampanje za drugi krug predsedničkih izbora.

BEOGRAD, 7. maja 2012. (Beta) – Prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, učesnici drugog kruga predsedničkih izbora, koji se održavaju 20. maja, dele 50 odsto od ukupnih sredstava koja se za pokriće troškova izborne kampanje izdvajaju iz republičkog budžeta.

Iz ovogodišnjeg budžeta, koji iznosi oko 890 milijardi dinara, za finansiranje izborne kampanje izdvaja se 0,1 odsto, od kojih je 50 odsto rasporedjeno u jednakim delovima na svih 12 kandidata koji su učestovali u prvom krugu predsedničkih izbora – odnosno po oko 37 miliona dinara.

Kandidati su za tu sumu morali da uplate izborno jemstvo koje će im biti vraćeno ako osvoje najmanje jedan odsto važećih glasova. Medjutim, kandidat koji je osvojio manje od jedan odsto glasova moraće da vrati u budžet tih 37 miliona dinara, ili će ta sredstva biti namirena iz položenog izbornog jemstva.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.