BEOGRAD: Poništeni izbori na 16 mesta

GIK je poništio izbore na tim biračkim mestima pošto je usvojio prigovore koje je uložila Liberalno-demokratska partija o neregularnosti izbornog procesa.

Na sednici GIK-a, koja je juce održana, odlučeno je da se poništavaju izbori na biračkim mestima broj 43 u Obrenovcu, broj tri na Novom Beogradu, kao i na biračkim mestima 29, 47, 80 i 84 na Paliluli.

GIK je donela odluku i poništavanju izbora na biračkim mestima 19, 25 i 47 u Starom Gradu, 34, 51, 57 u Rakovici, 6 i 16 na Savskom vencu, kao i na biračkom mestu 25 u Grockoj i 58 na Zvezdari.

Ukoliko ne bude žalbi na tu odluku, od sutra će krenuti da teku rokovi za održavanje ponovljenih izbora na tim biračkim mestima, i biće određen datum tih izbora.

Ako pak bude žalbi, njih će da rešava Upravni sud, koji je dužan da se o žalbi izjasni u roku od 48 sati pošto je primi.

Kako je saopšteno iz LDP, GIK je usvojio prigovore te stranke pošto je utvrđeno da je na biračkim mestima na koja se odnose prigovori došlo do "apsolutnih nepravilnosti u izbornom procesu".

Kako je navedeno u saopštenju, na biračkom mestu 58 na Zvezdari utvrđeno je da su u birački spisak rukom dopisivana lica i da im je na osnovu toga omogućeno da glasaju, što je suprotno zakonu.

Na biračkim mestima 43 u Obrenovcu, 34 i 51 u Rakovici, 19, 25 i 47 u Starom gradu, 29 u Paliluli, 6 i 16 u Savskom vencu i 25 u Grockoj utvrđeno je da u glasačkim kutijama postoji više glasačkih listića od broja građana koji su tamo glasali, a GIK-u nije predat zapisnik o radu biračkog odbora ni sa jednog od tih biračkih mesta.

Na biračkim mestima 80 i 84 u Paliluli, 3 u Novom Beogradu i 57 u Rakovici, kako navode iz LDP, utvrđeno je da ne postoje kontrolni listići koji su preduslov za početak izbornog procesa na biračkom mestu.

Pogledajte još