Na jugu firme bez halal sertifikata

BUJANOVAC, 16. maja 2012. (Beta) - Na jugu Srbije, gde u opštinama Bujanovac i Preševo živi većinsko albansko stanovništvo, za sada niko nema halal sertifikat za proizvodnju hrane.

Samo jedna firma iz Bujanovca, "Agro adria", koja se bavi proizvodnjom mesa i mesnih preradjevina, u procesu je dobijanja tog sertifikata koji najčešće traže uvoznici hrane iz zemalja s muslimanskim stanovništvom.

Šef programa Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID), kancelarije u Vranju, Redžep Iljazi rekao je agenciji Beta da do sada nije bilo većeg interesovanja firmi sa juga Srbije za dobijanje halal sertifikata.

"Firme koje dobiju halal sertifikat za proizvodnju hrane obično svoje proizvode namenjuju tržištu gde žive muslimani, ali za sada nekog velikog interesovanja za dobijanje tog sertifikata na jugu Srbije nema", kazao je Iljazi.

Direktor "Agro adrije" Ćenan Malići rekao je Beti da je ta firma, koja ima 15 zaposlenih, pri kraju dobijanja halal sertifikata preko Islamske zajednice u Sarajevu.

"Radimo juneći i pileći program, a u završnom smo procesu za dobijanje halal sertifikata za svih 25 naših proizvoda. Očekujemo da nakon toga naši proizvodi budu konkurentniji na tržištu u Sandžaku, gde smo i sada prisutni, a ako dobijemo pomoć države, planiramo izvoz i u arapske zemlje", kazao je Malići.

Pogledajte još