Loš propis o izboru lekara

0

Agencija za borbu protiv korupcije upozorila je na mogućnost koruptivnih posledica odredbe Zakona o zdravstvenom osiguranju, koja propisuje da gradjani koji do 3. juna ne izaberu lekara primarne medicinske zaštite, gube pravo na zdravstveno osiguranje.

BEOGRAD, 17. maja 2012. (Beta) – „Agencija poziva Ministarstvo zdravlja i sve nadležne institucije da bez odlaganja preduzmu neophodne mere za otklanjanje ovakve povrede Ustavom garantovanog prava na zdravstvenu zaštitu“, objavljeno je u četvrtak u tekstu na internet stranici Agencije (www.acas.rs).

Agencija objašnjava da se tako, Zakonom o zdravstvenom osiguranju, primarna zdravstvena zaštite uslovljava izborom lekara kao zakonskim uslovom za naknadnu overu zdravstvene knjižice.

Agencija ukazuje i da je sprovodjenje propisane procedure izbora lekara u domovima zdravlja „potencijalno koruptivno, imajući u vidu da je velikom broju gradjana znatno otežano ispunjenje ove obaveze u zakonom propisanom roku čime se ne doprinosi umanjenju percepcije o korupciji u zdravstvu“, piše u tekstu.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.