Pristalicama Artemija treba dati pravni status

BEOGRAD, 28. maja 2012. (Beta) - Urednik Verske informativne agencije Živica Tucić izjavio je u ponedeljak da pristalicama raščinjenog vladike raško prizrenskog Artemija treba dati pravni status, ocenjujući da incidenti u manastiru Vaznesenje kod Čačka nisu dramatični.

"Zilotima okupljenima oko Artemija i Akakija (Stankovića) treba dati pravni status, da se uklope u okviru Zakona o verskim zajednicama kako bi se pridržavali obaveza zakona", rekao je Tucić za agenciju Beta.

On je istakao da Artemijeve pristalice, ziloti, kako ih naziva, nemaju prava da ugrožavaju druge verske zajednice i "otimaju njihove objekte".

"Ti ljudi imaju neka prava delovanja, ali nemaju pravo da ugrožavaju druge registrovane verske zajednice i zato treba da imaju status koji ih obavezuje da ne napadaju druge i otimaju objekte. Ako neko želi da pristupi Artemijevcima, ne može sa sobom da ponese svoj manastir ili crkvu", rekao je Tucić.

Tucić je ocenio da država ne treba da zauzima stranu u religijskim problemima, već da štiti imovinu kao što je bilo u manastiru Vaznesenje.

Žička eparhija odlučila je da igumanija Vaznesenja Jelena i osam monahinja napuste manastir jer su izjavile da odriču poslušnost srpskom patrijarhu, zbog ekumenizma i globalizma, i da se stavljaju pod ingerenciju raščinjenom vladici Artemiju.

Upitan kako komentariše poziv na pokajanje koji je SPC uputila Artemiju, Tucić je kazao da je on dobrodošao, ali i da SPC "ne veruje da bi moglo da dodje do nekog pokajanja i pomirenja".

Pogledajte još