Dve moderne domaće opere premijerno na sceni

BEOGRAD, 5. juna 2012. (Beta) - Opere "Ko je ubio princezu Mond" kompozitorke Tatjane Milošević i "Petrograd" Branke Popović premijerno će biti izvedene u Bitef teatru i Domu omladine Beograda u subotu, 9. juna i u utorak, 19. juna, najavili su u utorak organizatori.

Kompozitorka Tatjana Milošević rekla je da operu "Ko je ubio princezu Mond" izvodi šest vokalnih solista, orkestar Gudača Svetog Djordja i ansambl Gradilište.

Ona je objasnila da to delo počiva na njenom nastojanju da redefiniše veliku romantičnu operu 18. veka i pokušaju da spoji i kombinuje sve uticaje iz klasične opere koji su joj se dopadali.

Reditelj Vladimir Lazić rekao je da publiku očekuje "puno krvi, užasa i ubistava", a da svako ko hoće da sazna rasplet, treba da rizikuje i dodje da pogleda tu predstavu.

Autor libreta Vladimir Kosić rekao je da je polazište tog komada u 17. veku i dvoroskim igrama, a taj umetnički dogadjaj podrazumeva sve što je zanimljivo na jednom mestu, uključujući i video rad koji počiva na nemačkom ekspresionizmu 20-tih godina 20. veka.

On je dodao da je prvobitno pod tim naslovom napisan opsežan filmski scenario koji je za libreto prilagodio Željko Mijanović i sveo na 12 stranica.

Mecosopran Ana Radovanović rekla je da će njena uloga u operi biti zanimljiva, jer pored klasičnog pevačkog nastupa podrazumeva udaranje u zvečku, pevanje u megafon i druge postupke neuobičajene za opersku scenu.

Ona je rekla da se prvi put sreće sa takvim pristupom u domaćem komadu i izrazila nadu da će to predstavljati početak popularizacije nove moderne i interesantne muzike koja u Srbiji nije česta.

Pogledajte još