Sutra počinje 14. prvenstvo Evrope u fudbalu

Aktuelni evropski i svetski prvaci Španci najveće rivale na turniru u Poljskoj i Ukrajini imaće u selekcijama Nemačke i Holandije.

Po ocenama stručnjaka i kladionica, Francuska "iz drugog plana" čeka svoju šansu, a za "trikolorima" slede Portugal, Engleska i Italija.

Portugalci, međutim, na turnir dolaze posle samo jednog postignutog gola u prethodne tri pripremne utakmice, dok Englezi u prva dva meča neće moći da računaju na suspendovanog napadača Vejna Runija, a Italijani su "uzdrmani" skandalom oko nameštanja utakmica u domaćem prvenstvu.

Prva utakmica ovogodišnjeg šampionata Evrope igraće se u 18.00 na Nacionalnom stadionu u Varšavi.

Utakmice EP igraće se u četiri poljska grada: Varšavi, Gdanjsku, Vroclavu i Poznanju, i u četiri ukrajinska: Kijevu, Donjecku, Harkovu i Lavovu.

Finale će se igrati 1. jula na Olimpijskom stadionu u Kijevu.

Najveći stadion turnira je u Kijevu, sa 60.000 mesta, a najmanji u Lavovu, koji ima upola manje sedišta.

Najstariji fudbaler na EP je 38-godišnji golman Grčke Kostas Čalkijas, a najmlađi je reprezentativac Holandije Jetro Vilems koji ima 18 godina.

Igrač sa najviše nastupa u nekom nacionalnom timu je Iker Kasiljas, koji je za Španiju odigrao 129 utakmica, a slede Šveđanin Anders Svenson sa 127 i Irac Šaj Given sa 122 meča.

(old_image)

Na Evropskom prvenstvu u fudbalu će učestvovati i petorica fudbalera koji do sada nisu odigrali nijedan meč za svoje reprezentacije.

To su trojica golmana: Džek Batland iz Engleske, Hrvat Ivan Kelava i Danac Kasper Šmajhel, sin legendarnog čuvara mreže Mančester junajteda Pitera, kao i krilni igrač Italije Emanuele Đakerini i levi bek ruske selekcije Vladimir Granat.

Engleska je zemlja u čijim ligama nastupa najviše fudbalera koji će učestvovati na prvenstvu - 78 od ukupno 386 prijavljenih igrača. Slede Nemačka sa 46, Španija sa 33, Italija sa 31...

Engleska je i jedina zemlja čiji svi reprezentativci nastupaju za domaće klubove.

Iz nemačkog Bajern Minhena dolazi najviše, 12 igrača na Evropsko prvenstvo, jednog manje "daje" španski Real Madrid, dok 10 fudbalera nastupa za ukrajinski Dinamo iz Kijeva.

Na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini učestvovaće sve zemlje koje su u istoriji osvajale kontinentalni šampionat: Rusija (kao SSSR) 1960, Španija 1964. i 2008, Italija 1968, Nemačka 1972, 1980. i 1996, Češka (kao Čehoslovačka) 1976, Francuska 1984. i 2000, Holandija 1988, Danska 1992. i Grčka 2004. godine.

Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini biće poslednje na kojem će učestvovati 16 ekipa, pošto će na sledećem kontinentalnom šampionatu, u Francuskoj 2016. godine, igrati 24 reprezentacije.

Beta

Pogledajte još