Sporni festival iz Kanjiže preseljen u Segedin

0

Festival "EMI tabor", na kojem treba da nastupe i neki neonacistički bendovi, preseljen je iz Kanjiže u Segedin, zbog "političkih pritisaka i ozbiljnih pretnji vlasti", naveli su organizatori na sajtu festivala.

NOVI SAD, 12. juna 2012. (Beta) – „Suorganizator 'EMI-tabora' iz Kanjiže, Savez Rakoci, zbog političkih pritisaka i ozbiljnih pretnji vlasti nije se prihvatio saradnje, a nakon toga je lokalna samouprava u Kanjiži uskratila lokaciju za ovu manifestaciju“, piše na sajtu.

Organizatori su ocenili da „u zastrašenoj Vojvodini“, ni drugde nema mesta za „EMI-tabor“ i naveli da im je „pomoć pružena“ u Segedinu, sa ponudom da se prihvati festival, do kojeg će, kako se navodi, biti organizovane i autobuske linije.

Oni Vojvodinu nazivaju „Južni krajevi“ (Delvidek), kako se ova pokrajina nazivala u vreme Austrougarske Monarhije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, Srpski pokret obnove i Antifašistička akcija Novog Sada sredinom maja meseca upozorili su da je „EMI-tabor“ festival sa naglašenim neonacističkim i revizionistickcim prizvukom.

Te stranke i organizacije su navele da je na festivalu najavljeno učešće i nekih neonacističkih bendova, a „specijalni gost“ je trebalo da bude advokat pokojnog Šandora Kepira, koji je bio optužen za učešće u zločinima u fašističkoj Novosadskoj raciji 1942. godine.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.