Nova knjiga Aleksandra Novačića

BEOGRAD, 12. jun 2012. (Beta) - Najnovija knjiga beogradskog novinara Aleksandra Novačića "Radjanje velike Kine", u kojoj dugogodišnji dopisnik iz te zemlje piše o njenom putu "od srušene imperije do svetske supersile", objavljena je u izdanju Sluzbenog glasnika.

Urednik u Novinskoj agenciji Beta, Aleksandar Novačić bio je više od 10 godina dopisnik iz Kine za vodeće jugoslovenske i potom srpske medije i smatra se jednim od velikih poznavalaca te zemlje. U periodu od sredine 1970-ih do sredine 1990-ih, osim iz Pekinga, izveštavao je i iz Moskve.

U oba grada bio je svedok nekih od ključnih istorijskih dogadjaja 20. veka kao što su raspad ŠSR-a i završetak hladnog rata, smrt kineskog lidera Mao Cedunga i kraj kulturne revolucije kao i demonstracije na pekinškom trgu Tjenanmen.

Svoju prvu knjigu o Kini, pod naslovom "Veliki zaokret", Novačić je napisao 1979. godine i ona predstavlja hroniku smrti Mao Cedunga i potonjih dogadjaja. Tu knjigu sledilo je još pet, medju kojima su biografija Deng Sjaopinga, kao i "Kina - zmaj na Olimpu", objavljena povodom Olimpijskih igara 2008.

U najnovijoj knjizi, Novačić piše o "radjanju velike Kine odnosno 100 godina od rušenja hiljadugodišsnje imperije".

"Kina je supersila - ekonomska, vojna i politička i to u toj meri da se postavlja pitanje, napisano i u knjizi, da li 21. vek pripada Kini", rekao je Novačić.

Upitan kako vidi promene u Kini od svoje prve knjige (1979) do poslednje, Novačić kaže da je ta zemlja uspešno izvršila tranziciju od "tvrdog komunizma" do jedne od najperspektivnijih privreda sveta.

Osim knjiga o Kini, Novacić je napisao više knjiga sa spoljnopolitičkim tematikom, medju kojima su "Nesvrstani od Beograda do Kolomba", "Sovjetski izazov", "Drama Gorbačov" i druge. Autor je i više romansiranih biografija ruskih klasika.

Pogledajte još