Film Maje Miloš "Klip" zabranjen u Rusiji

Kako prenosi sajt "Seecult", zabrana je najpre bila odredjena do 31. avgusta, ali je sada produžena na neodredjeno vreme.

Direktor distributerske kuće “Film bez granica” Sem Klebanov objavio je na Tviteru da se nada da će odluka Ministarstva kulture ipak biti povučena, javlja Tanjug.

Klebanov je prethodno izjavio da je Ministarstvo kulture zabranilo prikazivanje filma “Klip”, pobednika ovogodišnjeg Filmskog festivala u Roterdamu i dobitnika još niza nagrada, zbog toga što sadrži “nenormativnu leksiku, obiluje scenama sa narkoticima i alkoholom, kao i erotikom”.

Klebanov je naveo i da njegova kuća još nije zvanično dobila od Ministarstva kulture rešenje o zabrani bioskopske distribucije “Klipa”, a kada ga dobije, odmah će uložiti žalbu.

Klebanov je, u izjavi listu "Izvestija" rekao da im je rečeno da je film zabranjen kako bi se "zaštitila deca od informacija koje bi mogle da donesu štetu njihovom zdravlju i razvoju".

- Kažu nam da starosna ograničenja u Rusiji ne funkcionišu - u bioskope puštaju sve, bez obzira na uzrast i to na sve projekcije. Upravo tu treba, po mom mišljenju, uvesti red, ali to nije posao distributera ili prikazivača, nego države. A ‘Klip’ je tek prva lasta. Kod nas je na polici još uvek ‘Parada’, srpska parodija na pripremu gej-parade i već nam je skrenuta pažnja da bi moglo biti problema prilikom njenog prikazivanja u Peterburgu - rekao je Klebanov.

Upućeni u problematiku u Rusiji smatraju da je malo verovatno da bi “Klip” - složena priča o tinejdžerki koja svoju seksualnu praksu snima mobilnim telefonom - imao veliku gledanost u ruskim bioskopima. Na to ukazuje i podatak da je umnožen u samo 20 kopija. Stoga je bojazan da bi taj fim štetno uticao na moralni razvoj mladih gledalaca najblaže rečeno preterana.

Sada, nakon reklame koju mu je napravilo Ministarstvo kulture, situacija je savim drugačija, jer se auditorijum zainteresovan da vidi “Klip” višestruko povećao i srpski film bi sada mogao da postane rekorder na crnom tržištu.

A šteta od negativnog uticaja na moralni razvoj dece i omladine, koju je cenzura nastojala da izbegne, ne samo što nije onemogućena, nego se piratskim reprodukovanjem filmske kopije “Klipa” višestruko uvećala, navodi "Seecult". Debitantski film Maje Miloš nedavno je proglašen najboljim u regionu, osvojivši nagradu "Bauer" 15. Motovun Film Festivala.


Pogledajte još