Mića Milošević: Jedini bioskop u Srbiji je televizija

0

BEOGRAD, 30. marta 2009. (Beta) – Režiser Mića Milošević, dobitnik nagrade za životno delo beogradskog festivala kratkog metra, ocenio je danas da televizija, kao "jedini bioskop" u Srbiji, "uništava ideal kinematografske kulture, veličajući sve samo ne kreativnost".

BEOGRAD, 30. marta 2009. (Beta) – Režiser Mića Milošević, dobitnik nagrade za životno delo beogradskog festivala kratkog metra, ocenio je danas da televizija, kao „jedini bioskop“ u Srbiji, „uništava ideal kinematografske kulture, veličajući sve samo ne kreativnost“.

„U Parizu je bila rekordna godina po gledanosti (u bioskopima). Kad su krizna vremena ljudi traže pribežište u kulturi. A u Srbiji nema bioskopa. I od svih velikih priča iz Vlade – nema ništa. Danas je televizija jedini bioskop“, rekao je Milošević, autor brojnih dokumentaraca i igranih filmova, pored ostalog i „Tesne kože“ (1982) koja je samo u Beogradu imala 505.000 gledalaca.

Beogradski festival kratkometražnog i dokumentarnog filma, koji će trajati do 3. aprila, biće otvoren u bioskopu „Balkan“ u ponedeljak u 20 sati, a Miloševiću će na ceremoniji biti uručena nagrada za životno delo. Prethodno će na pločniku ispred bioskopa „Balkan“ biti otkrivena zvezda Krste Škanate, legende jugoslovenskog dokumentarnog filma.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.