Spajaju se izdavačke kuće Pingvin i Rendom haus

LONDON, 29. oktobra 2012. (Beta) - Izdavačka kuća Pirson (Pearson) objavila je da će spojiti svoj ogranak Pingvin buks (Penguin Books) sa Rendom Hausom (Random Haus) nemačke kompanije Bertelsman, čime će se formirati vodeća svetska izdavačka kompanija.

Grupa za obrazovanje i medije Pirson navela je u ponedeljak da će novoformirana izdavačka firma biti nazvana Penguin Random House čime će pod istim krovom biti pisci Ken Folet, Teri Prečet, EL Džejms i ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade Mo Jan.

Bertelsman će posedovati 53 odsto novoformirane firme, Pirson 47 odsto, a obe strane su se obavezale da u zajedničkoj kompaniji ostanu najmanje tri godine.

U medijima se pojavio izveštaj ovog vikenda da kompanija Njuz korporejšon (News Corporation) Ruperta Merdoka planira da ponudi da kupi firmu Pingvin, prenosi Bi-bi-si (BBC). SAD.

Spajanje dve firme treba da odobre regulatorna tela, ali se očekuje da će to biti završeno u drugoj polovini iduće godine.

Spajanje kuća Pingvin buks i Rendom haus predstavlja prvi takav poduhvat medju šest vodećih izdavača u svetu. Ostali su Ašet (H a c h e t t e) HarperKolins (HarperCollins), Makmilan (Macmillan) i Sajmon i Šuster (Simon & S c h u s t e r).

Pogledajte još