Srpski Borat osvaja Engleze

David Vujanić je mladi srpski komičar i po svemu sudeći srpski Borat ili Brika Brika, koji je opčinio Britance svojim britkim parodijama na račun Evropljanja sa istoka.

Na svoj način David se bori protiv predrsuda koje u Velikoj Britaniji vladaju prema iseljenicima iz istočnoevropskih zemalja, među kojima je i Srbija

- Stereotipi se najbolje lome tako što se šališ sa njima, a najbolji komičari napravili su svoje karijere upravo podsmevajući se stereotipima. Paralelno sa studijama međunarodnih odnosa počeo sam da se bavim parodijama, po uzoru na Sašu Barona Koena, a publici ovde sam zanimljiviji samim tim što sam Srbin. Lik po kome sam postao prepoznatljiv Brika Brika zapravo predstavlja stereotip koji oni imaju prema nama, kao i prema Poljacima, Ukrajincima i drugim narodima iz istočne Evrope. On jeste vulgaran, radi na građevini, ali ljudi mu se smeju, jer kapiraju da je to samo šala - objašnjava David, koji je rođen u Kninu, ali se zbog rata sa porodicom 1995. prvo preselio u Beograd, a par godina kasnije u London, piše "4 sata.

Brika Brika na Jutjubu ima preko milion pregleda i naročito je popularan među mlađim urbanim generacijama u Engleskoj.

Ali ima i onih kojima se Davidov pristup predrasudama nije dopao, poput lista “Miror”, koji je napravio članak o njegovim parodijama, tvrdeći da one nanose više štete istočnoevropskim emigrantima nego koristi.

- "Miror" je poznat kao nešto kontroverzniji list, koji voli da pali vatru, a ja sam hteo da izazovem reakciju - kaže David.

Pogledajte još