Korupcija može biti fatalna za Kinu

Hu je održao 90-minutni govor na početku Kongresa u velikom holu Palate naroda na Trgu Tijenanmen, ključnom događaju za politički život Kine, koji će trajati do 14. novembra.

Hu (69), koga će na na čelu jedine partije i na čelu države zameniti Si Đinping (59), uputio je apel da Kina postane "pomorska sila", u trenutku kada se Peking spori sa Tokijom o ostrvima u Istočnom kineskom moru.

Odlazeći šef države upozorio je da bi korupcija mogla da bude fatalna i da sruši partiju i državu, aludirajući na nedavne političko-finansijke skandale u koje su bili umešani najviši zvaničnici, uključujući i člana Politbiroa Bo Silaja.

Bo Silaj bi trebalo da odgovara za optužbe o korupciji, zloupotrebi vlasti, uzimanje mita i nedolične odnose sa više žena.

Govoreći o ekonomskim pitanjima, Hu je pozvao na uspostavljanje "novog modela rasta" koji će se više orijentisati ka potrošnji nego ka izvozu, a istakao je i značaj političkih reformi u Kini.

"Reforma političkog sistema značajan je deo globalnih reformi u Kini", naveo je Hu, dodajući da treba "više značaja pridati poboljšanju demokratskog sistema".

Dopisnik agencije Frans pres javio je da je nedaleko od Palate naroda, na jednoj od stanica metroa na Trgu Tjenanmen, policija privela oko 30 mladih Kineza.

PEKING, 8. novembra 2012. (Beta-AFP)

Pogledajte još