Skandal:Operisao rak zdravim ženama

0

Britanski hirurg Ian Paterson se sumnjiči da je nepotrebno obavljao operaciju dojki lažući pacijentkinje da boluju od opasnog raka dojke. Veruje se da bi ukupan broj nepotrebno operisanih žena mogao biti veći i od hiljadu.

Peterson koji je stručnjak za rak dojke, radio je u Nacionalnoj zdravstvenoj službi u Birmingemu i još nekoliko privatnih bolnica od 1994. godine do oktobra ove godine, prenosi Guardian.

Za sada je otkriveno da je Peterson nepotrebno operisao najmanje 450 žena koje su bile potpuno zdrave. On je takođe osiguravajućim kompanijama davao pogrešne informacije o operacijama koje je izveo. Dve pacijentkinje su rekle da je Peterson prosledio podatke osiguravajućoj kući da je obavio zahvat koji je daleko skuplji od onog koji je zaista uradio.

Istragom je ustanovljeno da je Peterson sprovodio nekonvencionalne metode delimičnog uklanjanja tkiva dojke na čak 700 žena, što je protivno propisima britanskog Ministarstva zdravlja. Ostavljanje dela tkiva povećava šansu da će se rak dojke vratiti. Pacijentkinje su zbog toga u nekoliko slučajeva dobile infekciju po šavovima, a deo njih je morao ponovno na intervenciju.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.