Ovo je najgora hrana koju jedemo!

Moćan marketing i laka dostupnost ovih namirnica su učinili svoje, ali da li znamo koliko je ovakva hrana loša po naše zdravlje? Pogledajte koje su to namirnice koje je najbolje da potpuno izbacite iz svoje ishrane, ili da ih bar dosta redukujete, ukoliko baš ne možete da ih se odreknete.

Prerađeno meso
Kako navodi Američki institut za istraživanje karcinoma, meso koje je obrađeno pomoću dima, soli, sušenjem ili koje sadrži hemijske aditive, povezano je sa povećanim rizikom od raka debelog creva. Takvi proizvodi sadrže mnogo soli, masti i holesterola, a malo hranjivih sastojaka, poput vlakana.

Margarin
Proizvodi se od biljnih ulja, a visoka temperatura u procesu presovanja ulja uništava antioksidanse u njima pa nastaju slobodni radikali koji mogu da izazovu velika oštećenja u ćelijama i da povećaju rizik od raka. U sledećoj fazi se ulja na brutalan hemijski način ulja stvrdnjavaju, postupkom hidrogenacije ili esterifikacije. U ovim postupcima se koriste opasne hemikalije čiji ostaci se nalaze u gotovom proizvodu na policama naših prodavnica.

Čips
Sigurno vam je poznato da ovi loši ugljeni hidrati prepuni masti nisu pogodni za vašu liniju. Međutim, ono što možda niste znali je da čips sadrži akrilamid, poznati kancerogen koji nastaje kada se hrana peče ili prži na visokim temperaturama. "Procenjuje se da akrilamid uzrokuje nekoliko hiljada slučajeva raka kod Amerikanaca godišnje", kaže istraživač Dejl Hatis, sa Univerziteta Klark.

Gazirana pića
Ovo je najlakši način za dobijanje viška kilograma (prosečna limenka sadrži 10 kašičica šećera). Pored toga, ispijanje nekoliko limenki nedeljno može skoro da udvostruči rizik od raka gušterače. I još jedna loša vest - konzumiranje više od 2,5 gazirana pića dnevno bitno povećava rizik od smrti zbog kardiovaskularnih bolesti, kao i rizik od dobijanja dijabetesa.

Izvor: Metroportal

Pogledajte još