Poljak automobilom-bombom pokušao da raznese parlament

Poljska Agencija za unutrašnju bezbednost uhapsila je u Krakovu Poljaka koji se spremao da automobilom bombom digne u vazduh donji dom poljskog parlamenta (Sejm) kada sednici budu prisustvovali predsednik, premijer i ministri, saopštilo je danas u Varšavi nadležno tužilaštvo iz Krakova.

Reč je o stručnjaku za eksplozivne i hemijske materijale, saradniku Poljoprivrednog univerziteta u Karkovu, kazao je šef tužilaštva u Krakovu Artur Vrona, a poljski mediji nezvanično su saznali da je reč o 45-godišnjem Brunonu K.

"Uhapšen je 9. novembra. Pri pretresu nekoliko desetina mesta nađeni su eksploziv trotil, pentrit, barut, detonatori, 1.100 komada municije, nelegalno oružje, puške i pištolji, uniforme specijalaca, pancir prsluci i poljske i strane falsikovane registarske tablice", kazao je tužilac koji nadgleda istragu Marijuš Krasonj.

Šef tužilaštva Vrona naglasio je da poljske službe i tužilaštvo imaju dovoljno dokaza da je uhapšeni Poljak zaista imao mogućnosti da izvrši teroristički napad na parlament.

"Opasnost je bila realna. Ni Norvežani nisu dopuštali mogućnost da mogu imati Brejvika, a znamo kako se završilo", rekao je Vrona.

VARŠAVA, 20. novembra 2012. (Beta)

Pogledajte još