VLADA KONTROLIŠE ŽIVOTE ŽENA: U Poljskoj stupio na snagu zakon o praćenju trudnoće

U Poljskoj je na snagu stupio novi zakon koji predviđa da informacije o trudnoći moraju biti unete u nacionalni digitalni sistem. Ovaj zakon izazvao je zabrinutost među ženskim organizacijama jer bi mogao da predstavlja način konzervativne vlade da kontroliše živote žena, preneo je AP.

Ženske grupe sugerišu da će nova regulativa Ministarstva zdravlja omogućiti vlastima da prate trudnoću kao vid kontrole u zemlji u kojoj vladaju veoma strogi zakoni protiv abortusa.

Ministarstvo je negiralo te optužbe, navodeći da je reč o direktivi EU koja omogućava doktorima da brzo reaguju na značajne vitalne promene, što poboljšava zdravstvene usluge.

- U Poljskoj danas svaka promena u vezi sa reprodukcijom, a posebno kada podrazumeva prikupljanje osetljivih ličnih informacija, izaziva sumnju da postoje loše namere - rekla je predsednica Fondacije za žene i planiranje porodice "Federa" Kristina Kacpura.

U Poljskoj je abortus dozvoljen samo ukoliko trudnoća ugrožava zdravlje žene, ili je rezultat silovanja ili incesta.

Za nezakonito izvršavanje abortusa ne kažnjavaju se žene, već oni koji su izvršili prestanak trudnoće i njihovi pomoćnici.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još