Presuda će smanjiti podršku evrointegracijama

0

Politički analitičar Đorđe Vukadinović izjavio je u četvrtak da je oslobađajućom presudom Ramušu Haradinaju "zakovan posednji ekser u kovčeg haške pravde" i da je sada više nego očigledno da je Tribunal bio samo instrument podložan političkom, a "verovatno i materijalnom uticaju".

„S obzirom da presuda dolazi nakon oslobadjanja hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača i amnestiranja Hrvatske za 'Oluju', ova presuda deluje kao dosipanje soli na već otvorenu ranu. Mislim da je ovim zakovan posednji ekser u sanduk haške pravde“, rekao je Vukadinović agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, očigledno je da je Tribunal u Hagu ipak bio samo instrument podložan svakom političkom, ali izgleda i finansijskom uticaju, kako su od početka rada Tribunala neki tvrdili.

Naveo je da je cilj Tribunala bio da nametne jednostranu sliku dogadjaja na prostoru bivše Jugoslavije i Srbe predstavi kao glavne krivce, amnestirajući sve druge strane u sukobu.

„Ovo više nije teorija zavere ili paranoja. Haški Tribunal je kao institucija izgubio svaki ugled u ozbiljnim i relevantnim medjunarodnim krugovima. A u srpskoj javnosti podršku nikada nije ni imao“, kazao je Vukadinović.

BEOGRAD, 29. novembra 2012. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.