PRAVNA NEMOGUĆA MISIJA: 10 uslova Haškog tribunala za oslobađanje Šešelja

Garancije koje Vlada Srbije treba da da kako bi lider radikala Vojislav Šešelj bio pušten iz Haškog tribunala, skoro da je nemoguće ispuniti zbog velikog broja pravnih nelogičnosti.

Prva je kućni pritvor na koji bi morao da ga osudi neki od domaćih sudova, pred kojima se, međutim, protiv njega ne vodi nijedan postupak, pa je diskutabilan osnov po kojem bi se on u njemu našao. To za sobom povlači i nošenje takozvane nanogice, što takođe određuju domaći sudovi.

U uslovima Tribunala se ne pominje ni ko može da ga posećuje, ali se traži da Vlada obezbedi uslove da on ne može da kontaktira sa svedocima i žrtvama i vrši pritisak na njih. Na koji način bi to trebalo učiniti, nikome nije jasno jer bi, primera radi, Šešelj nekoga mogao da pozove telefonom.

Političko delovanje bi trebalo da mu bude zabranjeno, ali nije zabranjeno da prima posete. Tako bi, ilustracije radi, Šešelj mogao da pozove simpatizere u svoje dvorište i s prozora kuće drži miting.

Pored kuće u kojoj živi moralo bi da bude obezbeđenje, koje bi ga pratilo ako bi krenuo kod lekara. Inače, ovo je prvi put da se za nekog optuženog u Haškom tribunalu traži garancija u vidu kućnog pritvora.

USLOVI HAŠKOG TRIBUNALA

Obezbediti pratnju Šešelju iz Haga do kuće u Beogradu, i po povratku

Garantovati tajnost komunikacije

Obavezna pratnja kada ide kod lekara

Uhapsiti ga odmah ako prekrši pravila kućnog pritvora

Oduzeti mu pasoš sve dok traje kućni pritvor

Garantovati njegovu sigurnost i bezbednost

Odmah izvestiti Tribunal ako postoje pretnje njegovoj sigurnosti

Garantovati da neće imati nikakve kontakte sa žrtvama ili svedocima i da neće pokušati da utiče na njih

Odmah obavestiti Tribunal ako krši ili opstruira neku od ovih mera

Slati izveštaje Tribunalu svake dve nedelje

Izvor: Kurir

Pogledajte još