Đakovica: Srbi uneli Badnjak u crkvu i bezbedno napustili grad

0

Uprkos protestima više stotina Albanaca, oko 40 Srba uz pomoć kosovske policije uspelo da unese Badnjak u crkvu u Đakovici i da potom bezbedno napusti grad.

Protest ispred pravoslavne crkve Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici okončan je mirno, saopštila je kosovska policija.

Pripadnici pokreta Samoopredeljenje i organizacije „Glas majki“ okupili su se ranije na Badnji dan ispred ulaza u crkvu kako bi protestovali zbog najavljenog dolaska raseljenih Srba iz tog grada, prenelo je RTS-u sestrinstvo crkve.

Koordinator Vlade Srbije za opštinu Đakovica Đokica Stanojević izjavio je da je zbog dolaska Srba u Đakovicu protestovalo oko 500 do 1.000 pristalica pokreta Samoopredeljenje i članova rodbine nestalih u ratu 1999. godine.

„Zahvaljujući jakim snagama bezbednosti ušli smo u crkvu i uneli Badnjak“, rekao je Stanojević i dodao da je tokom posete Srba bilo manjih sukoba policije i demonstranata.

Grupa Srba je posle, oko 11.20 sati, iz Đakovice uz policijsku pratnju otišla u Dečane.

S druge strane, kosovska policija je saopštila da se dvadesetak aktivista pokreta „Samoopredeljenje“ i organizacije „Glas majki“ iz Đakovice okupilo oko osam sati ispred pravoslavne crkve s namerom da onemoguće ulazak u nju grupi od pedesetak Srba koji su najavili dolazak na Badnji dan, da prisustvuju crkvenim manifestacijama povodom pravoslavnog Božića.

Uz primenu minimalne sile, policija je oko deset časova ispred ulaza u portu crkve udaljila demonstrante na oko 20 metara i time omogućila da autobus u kome su se nalazili Srbi uđe u portu crkve.

Oko 11.20 časova autobus je krenuo prema Dečanima, kaže se u saopštenju policije i ističe da su poseta i protest okončani mirno.

Kako je javila Radio-televizija Srbije, kosovska policija je uhapsila dvojicu demonstranata koji su sprečavali dolazak Srba u crkvu u Đakovici.

Pokret Samoopredeljenje saopštio je da je tokom protesta policija uhapsila nekoliko osoba i udaljilja demonstrante na oko 20 metara od ulaska u crkvu da bi omogućila autobusu koji je došao iz Beograda da uđe u crkvenu portu.

U saopštenju Samoopredeljenja se tvrdi da su u Đakovici izvršeni teški zločini nad civilnim stanovništvom, među kojima je veliki broj nestalih iz ove opštine, uništen je veliki broj kuća, 715 zanatskih i trgovinskih radnji dok je „silovano oko hiljadu žena iz regiona Đakovice, a za to niko nije kažnjen“.

Policija obezbeđuje ulaz u crkvu u Đakovici, a monahinje ne izlaze ni u dvorište crkve. Sestre su u crkvi Uspenja presvete Bogoridice bez smetnji služile jutarnju liturgiju, a onda se povukle u konak, navodi RTS.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.