Demonstracije u Moskvi: Protiv zakona koji SAD zabranjuje usvajanje ruske dece

0

Više desetina hiljada ljudi učestvovalo je u nedelju u centru Moskve u opozicionoj akciji "Marš protiv podlaca" zbog donošenja "zakona Dime Jakovljeva", koji američkim državljanima zabranjuje usvajanje ruske dece.

Taj sporni zakon, koji je uzdrmao rusku javnost, stupio je na snagu početkom godine, a donet je kao odgovor na američki „akt Magnitskog“. „Aktom Magnitskog“ je za oko 60 ruskih državljana zabranjen ulazak u SAD, zbog toga što su, po tvrdnjama Vašingtona, krivi za smrt advokata Sergeja Magnitskog, koji je preminuo u ruskom pritvoru 2009. godine.

Učesnici protesta, koji su se okupili na Strasnom bulevaru, i prošetali do Prospekta akademika Saharova, uzvikivali su parole protiv politike vlasti i zatražili su raspuštanje državne Dume, koja je skoro jednoglasno glasala za donošenje zakona.

Oni su nosili plakate sa natpisima „sramota“ i sa slikama poslanika Dume i gornjeg Doma Saveta federacije, koji su glasali za zakon. Na jednom od plakata pisalo je „Poslanike u dečije domove, a Putina u starački dom“.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.