Danas počinje Kustendorf: Na otvaranju "tuča" Kusturice i Brusa Vilisa

0

Smotra filma i muzike na Mokroj Gori, koju sada već tradicionalno organizuje Emir Kusturica, otvara se spektakularnom tučom, u stvari hologramskom simulacijom obračuna između Emira Kusturice i njegovog "zakletog neprijatelja" Brusa Vilisa.

Izrasli smo u veliki, svetski priznati festival. Dokaz za to je veliki broj filmskih stvaralaca, vodećih reditelja koji nam dolaze sa raznih meridijana – priča o šestom Kustendorfu za „Blic“ Dunja Kusturica, ćerka Emira Kusturice i selektorka takmičarskog dela festivala koji počinje danas u Drvengradu na Mećavniku.

Kao prvi „spektakl“, na otvaranju će se desiti „hologramska tuča“ Emira Kusturice i Brusa Vilisa kao simbolično predstavljanje suprotstavljenosti i nepomirljivosti dva filmska pristupa: s jedne strane onog koji u osnovi ima dobre ideje i umetničku vrednost protiv onog zasnovanog na komercijalizaciji i holivudskoj vulgarnosti.

U fokusu domaće javnosti je dolazak Monike Beluči i Odri Totu na Kustendorf, ali posebnu čast festivalu ukazuju veliki reditelji, gosti ove smotre, među kojima su: Zang Jimou, autor antologijskog ostvarena „Olimpijada u Pekingu“, Mateo Garone, reditelj filma „Gomora“, Ben Zejtlin, koji je ove godine nominovan za Oskara filmom „Zveri južnih divljina“. Dolaze i Rus Aleksej Balabanov, Turkinja Ješim Ustaoglu, kao i Palestinac Elija Sulejman. Oni će mladim stvaraocima držati radionice i upućivati ih u tajne filma.

Izvor: Vladimir Lojanica za „Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.