Srbija evropski rekorder po broju službenih vozila: 23.000 ljudi se vozi o trošku države!

Ne zna se tačno koliko u našoj zemlji ima državnih službenih vozila. Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, u registru funkcionera sa takvim vozilima nalaze se imena više od 23.000 hiljade ljudi. Međutim, kako prenosi B92, realno, broj je mnogo veći, jer nisu svi prijavljeni.

Uprava za zajedničke poslove republičkih organa vodi računa o nešto više od 300 vozila.

- Slobodno se može reći da je broj vozila koje Uprava ima nedovoljan. Nedovoljno pravih vozila, jer ne govorim o broju vozila u apsolutnom smislu, jer vi ako imate 158 vozila starijih od 8 godina, možete zamisliti da su ta vozila davno trebala otići u penziju - kaže Zoran Trninić, direktor Uprave za zajedničke poslove.

Ova uprava godišnje za održavanje vozila potroši oko 85 miliona dinara, a najteže je naći delove za stare automobile.

- Prosečna starost voznog parka građana Srbije je oko 15 godina. Uz pravilno i dobro korišćenje vozila koja su kvalitetna mogu da traju bez problema 10 godina i da pređu 300.000 kilometara . Ako građani Srbije mogu da imaju prilično star vozni park, ne vidim zašto bi to bio problem našim državnicima - smatra Damir Okanović iz Komiteta za bezbednosat saobraćaja.

Uprava za zajedničke poslove republičkih organa ima 316 vozila, uz još oko 8.500 ministarstva, ne računajući resor odbrane, koji sam ima oko 17.500 motornih i priključnih vozila opšte i posebne namene. Ona opšte namene čine 48 odsto tog voznog parka. Što se tiče preostalih ministarstava, najviše kola ima MUP, oko 7.500.

Navedene brojke Uprave za zajedničke poslove daleko su više nego istih službi zemalja u regionu. Tako, recimo, Hrvatska ima oko 6.000, a BiH nešto više od 3.500. U razvijenim zapadnim, a posebno u skandinavskim zemljama, daleko ih je manje. Veliki trošak stvaraju i zloupotrebe.

- Zloupotrebe se dešavaju sa gorivom, dakle prikazuje se veća potrošnja ili se gorivo prosto istače iz vozila, zatim zamena rezervnih delova, odnosno prikazuju se troškovi delova koji nisu ni zamenjeni, tako je i sa mazivima. Usled prenapumpanih troškova goriva i održavanja naravno da se više novca odliva iz budžeta. Sa druge strane vozilo se ne eksploatiše na pravilan način i zato traje kraće nego što bi trebalo - dodaje Okanović.

U domaćem državnom voznom parku najčešće se može sresti "audi", a za njim slede "folksvagen", "škoda" i "fijat". Srpski premijeri tradicionalno koriste "BMV". Za razliku od nas, među hrvatskim premijerima najpopularniji je "mercedes", pa za njim idu audi "A6" i "folksvagen pasat".

Komitet za bezbednost saobraćaja predložiće vladi da se u službenim putničkim vozilima koristi pogon na TNG, što bi dovelo do velikih ušteda. I u Upravi za zajedničke poslove nameravaju da uvedu dispečerski centar da bi se vozila što racionalnije koristila.

- Mislim da je vlada u prošlom periodu u budžetu odvojila određena sredstva da obnovi vozni park preko tzv. lizinga koji bi trajao određen broj godina i mislim da će se time uštedeti znatna sredstva i obezbediti da se sva ova stara vozila rashoduju i prodaju i da obezbedimo jedan vozni park primeren potrebama, a da smanjimo troškove koje treba iz budžeta izdvajati za njegovo održavanje - kaže Trninić.

Izvor: B92

Pogledajte još