Svečano: Obama položio zakletvu, Bijonse pevala himnu (VIDEO)

Obama je zakletvu položio ponovivši reči predsednika Vrhovnog suda Džona Robertsa da se “svečano zaklinje da će verno vršiti dužnost predsednika SAD i da će najbolje što može čuvati, štititi i braniti Ustav Amerike”.

Obama je zakletvu kao 44. predsednik SAD položio na platformi ispred zgrade američkog Kongresa s rukom položenom na dve biblije - jednu koja je pripadala Martinu Luteru Kingu i drugu koja je pripadala Abrahamu Linkolnu.

Uvođenje Kingove Biblije ima poseban značaj, jer se inauguracija održava 21. januara, na rođendan lidera borbe za crnačka prava, koji je pre 50 godina ispred Linkolnovog memorijalnog spomenika održao čuveni govor "Ja imam san".

Predsednik Barak Obama izjavio je večeras, u inauguracionom govoru na Kapitol hilu, da se decenija rata bliži kraju, da se privreda oporavlja, a da su "mogućnosti Amerike neograničene".

Iznoseći opsežan program za naredne četiri godine, Obama je inauguracioni govor je iskoristio da pozove naciju da mu se pridruži u rešavanju niza problema, od klimatskih promena do poštovanja dostojanstva ljudi, žena i dece širom sveta.

Obama je, takođe, naznačio novi pravac spoljne politike u trenutku kada se SAD spremaju da povuku vojsku iz Avganistana i okončaju najduži rat koji ova zemlja trenutno vodi.

Osvrćući se na ekonomsku situaciju, 44. americki predsednik je rekao da zemlja mora da donese neke teške odluke kako bi smanjila veliki deficit.

Predsednik je u govoru istakao i da se američki prosperitet mora oslanjati na srednju klasu, preneo je Rojters. On je pozvao na jedinstvo apelujući na Amerikance da odbace politički "apsolutizam" i stranačke sukobe.

"Apsolutizam ne sme biti zamena za princip, spektakl za politiku ili vređanje za razumnu debatu. Moramo delovati znajući da će ono što uradimo biti nesavršeno", rekao je on.

Novi-stari američki predsednik je istakao da će SAD nastaviti da promoviše demokratiju u inostranstvu.

On se osvrnuo i na prava žena i gej populacije, ocenivši da "naš put nije dovršen dok naše žene, majke i sestre ne mogu da zarade za život koji odgovara njihovim naporima", ili dok se prema "našoj gej braći i sestrama ne postupa kao prema svima drugima".

Posle Obaminog govora, američku himnu je ispred Kapitol Hila otpevala pop pevačica Bijonse, a svečanost se nastavlja velikom paradom duž Pensilvanija avenije, od zgrade Kongresa do Bele kuće.

Prema predviđanjima, ove godine svečanosti u Vašingtonu prati između 600 i 800 hiljada ljudi, što je ipak manje nego na prvoj inauguraciji, kada je ispred zgrade Kapitola bilo blizu dva miliona građana.

Inauguraciju prate jake mere bezbednosti,
uključujući 6.000 policajaca, pripadnika FBI i agenata Tajne službe i parkirana oklopna vozila i autobuse kojima su blokrani veći putevi.

Svečanoj ceremoniji su, između ostalih, prisustvovali bivši demokratski predsednici Džimi Karter i Bil Klinton, kao i državna sekretarka Hilari Klinton.

Pogledajte kako Obama polaže zakletvu.

Pogledajte i kako je Bijonse otpevala himnu.

(Tanjug)

Pogledajte još