Rodila trojke posle vantelesne oplodnje: Njih tri su moje najveće blago

Devojčice su na svet došle carskim rezom. Lekari tvrde da je sve prošlo u najboljem redu i da su devojčice pri porođaju bile teške 1.900, 2.200 i 2.300 grama.

- Suprug i ja smo godinu pokušavali da ostanem trudna prirodnim putem, ali je sve bilo bezuspešno. Nakon toga smo se obratili za stručnu pomoć u banjalučkom Kliničkom centru, ali su nalazi pokazali da nemamo nikakve šanse. Zatim smo otišli u Sloveniju i u Mariboru nam je uspelo nakon trećeg pokušaja - ispričala je Blaženka Trkulja, ponosna majka trojki.

Ona je istakla da je deo troškova postupka vantelesne oplodnje snosio Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, koji od 2011. godine finansira dva pokušaja vantelesne oplodnje majkama iz RS, te da se za ove namene godišnje izdvaja skoro 500.000 maraka.

Mlada majka ističe da s nestrpljenjem iščekuje povratak kući, gde je sa suprugom već sve pripremila za dolazak beba.

- Nemam strah od toga kako ću se snaći kad kući donesem tri novorođenčeta. Ipak, za svaki slučaj smo se osigurali i angažovali tetu koja će nam pomoći, a uskočiće i bake. Meni je najbitnije da je sve prošlo uredu. Ovo je moje najveće bogatstvo. Osećam se dobro, a i oporavak se odlično odvija - ispričala je Trkulja.

Četvrte trojke

Trudnoće s tri bebe retke su u Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Banjoj Luci.

U poslednjih nekoliko godina u ovoj bolnici četiri puta su rođene trojke koje su začete veštačkom oplodnjom. Poslednji slučaj pre ovoga dogodio se sredinom prošle godine, kada je, nakon deset godina bezuspešnih pokušaja, Agnješka Novaković (34) iz Zvornika rodila trojicu sinova.

Povećana naknada

Trkulju je u porodilištu dočekala i vest da je Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport RS juče donelo odluku da će u 2013. godini povećati iznos na ime jednokratne novčane pomoći svim majkama koje u tekućoj godini rode treće dijete.

(Izvor:Dnevni avaz)

Tako će porodilje, umjesto dosadašnjih 500, primati 600 KM.

Pogledajte još