MARIO ĆE SAZNATI SVE, KADA ZA TO DOĐE VREME: Marija Šerifović progovorila o sinu, majčinstvu i ocu svog deteta

Marija Šerifović dobila je bebu uz pomoć surogat majke. Muzička zvezda ostvarila je svoj najveći životni san, da dobije dete kome je dala ime Mario.

U intervjuu za "Blic" pevačica je otkrila ono što javnost nije znala - da je godinama pokušavala da ostane u drugom stanju i da dobije bebu.

- Velika želja da imam dete me je vodila kroz taj vrlo kompleksan i zahtevan proces. Iako sam u više navrata pokušavala sama da iznesem trudnoću, zbog poteškoća kroz koje sam prolazila, nisam to uspela. Tako da se surogat pokazao kao, zapravo, jedina opcija za mene - rekla je Marija i dodala da o svom zdravstvenom stanju ne želi detaljno da govori:

- Zaista ne želim javno da objašnjavam medicinske razloge za to, ali surogat materinstvo je konačno bio moj jedini izbor.

Marija je otkrila na koji način je tekao proces kom se podvrgla kako bi postala majka:

- Pre dve godine sam prolazila kroz postupak vađenja mojih jajnih ćelija i zatim kreiranje embriona. Nakon svih tih genetskih ispitivanja, saznala sam da imam tri zdrava embriona. Tako se rodio Mario.

Sin jedine srpske evrovizijske pobednice rođen je na jednoj klinici u Los Anđelesu.

Šerifovićeva, koja je 2. decembra uz pomoć surogat majke dobila bebu, priznala je da je prošla kroz dugačak proces, ali da je uspela u tome jer je imala ogromnu želju da u naručju drži svoje dete.

- Neophodno je da se informišete, da okupite oko sebe prave ljude, iskrene i stručne. Na prvom mestu, važno je da pravno regulišete sve na vreme. Nakon toga dođe medicinski deo, terapije, vađenje jajnih ćelija, njihov transfer, zatim dobra agencija koja zastupa prava surogat majki i lekar koji prati trudnoću. Dugačak put, ali kada postoji velika želja, uvek postoji i način. Ogromna želja da nekome pružim svu ovu ljubav koju posedujem... Bezrezervno... To je na prvom mestu - rekla je Marija i otkrila kada je prvi put otputovala u Ameriku sa namerom da se raspita o surogat majčinstvu:

- Pa, dugo je trajao moj proces odlučivanja. Ali kada sam prvi put presekla i rekla to je to, odmah je sve ostalo nekako išlo samo od sebe... Ima tu dosta pomoći i Onog odozgo.

Budući da surogat majčinstvo još uvek nije praksa u Srbiji, Marija se odlučila za Sjedinjene Američke Države gde godinama odlazi i iz privatnih i iz poslovnih razloga.

Pevačica je sa majkom Vericom Šerifović otputovala u Ameriku sredinom novembra kako bi bila uz surogat majku tokom priprema za porođaj.

Proces dolaska deteta, Marija je držala u strogoj tajnosti i o svemu su bili obavešteni samo njeni najbliži.

Pevačica je u svojoj ispovesti za "Blic" odgovorila na pitanja koja su najviše zanimala javnost, a tiču se njenog deteta.

Vaš san je konačno ostvaren, stigao je "mali Šerifović". Kakav je bio osećaj uzeti svog sina prvi put u naručje?

- Dugo sam se spremala za taj trenutak, bezbroj puta zamislila u glavi kako će to izgledati... I majka i bliske prijateljice su mi pričale, ali taj osećaj je ipak rečima neopisiv, nešto najposebnije... Čini mi se da je tih nekoliko minuta prvog dodira trajalo prekratko ili predugo... Jednostavno, toliko emocija od kojih stane svaki drugi osećaj.

Kako je izgledao vaš prvi susret i da li ste prisustvovali porođaju?

- Da, sve vreme sam bila prisutna. Od odlaska u bolnicu pa do samog porođaja. I ne samo tokom porođaja. Moji česti odlasci u Ameriku su upravo bili time motivisani. Poslednjih mesec dana smo sve vreme bile zajedno. Želela sam da prođemo zajedno svaki korak, svaki sekund tog čina.

Jeste li imali priliku da birate pol deteta?

- Pre dve godine sam prolazila kroz postupak vađenja mojih jajnih ćelija i zatim kreiranje embriona. Nakon svih tih genetskih ispitivanja, saznala da imam tri zdrava embriona. Tako se rodio Mario.

Kako ste izabrali ime Mario i da li je bilo nekih drugih u opticaju?

- Moram da budem iskrena. Ime koje je mom srcu bilo najdraže je Maks. Takođe, dvoumila sam se i između imena Luka i Matija. Ipak, želela sam da sačekam da ga vidim, i da mu u prvih 24 sata života dam ime... Za ime Mario sam se nekako odlučila i zbog simbolike - od latinske reči "mare" – što znači more, zatim latinskog "marem" - što znači muško, iliti glava porodice... Kažu da se čak povremeno i ime Marija uzima kao koren imena Mario.

Kako ste uspeli toliko dugo da sačuvate ovu informaciju od javnosti?

- Pa, možda je ovo još jedna potvrda da sam okružena pravim i iskrenim prijateljima koji su poštovali moju želju da se o tome javno ne govori do samog Mariovog rođenja. I mnogo im hvala, naravno ne samo na tome, već i na vremenu koje su posvetili mojim strahovima, preispitivanjima, donošenju ovako velike odluke. A evo, unapred se zahvaljujem i na vremenu u budućnosti kada će biti potrebno mnogo "tetki" i "teča" koji će biti tu da razmaze Maria.

Postoji li razlog što ste se za to izabrali baš Ameriku?

- Amerika je svakako država koja je najviše napredovala u smislu kompletne procedure oko surogat materinstva. Od brige prema ženama koje su surogat majke, do kompletne pravne i psihološke logistike koja je veoma izazovna i jako važna. Na usluzi su vam vrhunski, iskusni i profesionalni lekari, koji su toliko posvećeni, u svakom segmentu, možda najviše u onom emotivnom, jer je on zapravo sve vreme najvažniji. Sada mi je potpuno jasno zašto sam se zaljubila u Kaliforniju.

Ono što sve zanima je svakako ko je otac deteta. Da li je njegov identitet uopšte bitan, da li ste ga vi izabrali i da li on u budućnosti igra bilo kakvu ulogu u Mariovom životu?

- Zbog ugovora o privatnosti ne mogu sa vama da delim sve informacije, ali ono što mogu da kažem jeste da će Mario, kada dođe vreme, o tome znati sve.

Vi ste u dokumentima upisani kao jedini Mariov roditelj?

- Baš tako. Ja sam njegova biološka majka i u dokumentima sam upisana kao jedini roditelj.

Da otklonimo nedoumice, vi ste u genetskom smislu Mariova majka i zakon Republike Srbije vas prepoznaje kao majku?

- I u genetskom, i u administrativnom i u svakom drugom smislu ja sam Mariova majka, svaki njegov mali atom koji dolazi iz majčinog DNK je moj.

Da li liči na vas?

- Pa, još je jako mali da bih mogla da procenim. Ima vremena za to.

Kakav je bio vaš odnos sa surogat majkom, da li ste tokom trudnoće bili u kontaktu?

- To je žena koja je pomogla da se ispuni moja najveća životna želja. Imale smo najbliži mogući odnos, čule se svakodnevno, zajedno prolazile kroz sve izazove trudnoće, zajedno išle na preglede.

Organizacije koje se bave pravima žena, poput Autonomnog ženskog centra, surogat majčinstvo označavaju kao eksploataciju socijalno ugroženih žena i bile su eksplicitno protiv legalizacije surogata u Srbiji kada je najavljen novi prednacrt građanskog zakonika 2019. godine koji bi to omogućio. Šta vi kažete na to?

- Ne poznajem dovoljno zakonodavstvo da bih o tome mogla da govorim. Mogu samo da govorim iz pozicije žene koja je oduvek želela i znala da želi da bude majka. Mogu da govorim o hiljadama pregleda, o hiljadama analiza, o svim neprospavanim noćima u kojima sam maštala o ovom danu, o trenutku kada gledam svoje dete dok spava. Lično sam prošla, a i poznajem mnogo žena koje prolaze kroz izazove začeća i održavanja trudnoće i znam svaki sekund tog osećaja i znam da mnoge od njih sada tačno znaju kako sam se osećala. Surogat majke nisu nužno socijalno ugrožene žene u uređenim društvima. Verujem da se u nekim zemljama žene na taj način zloupotrebljavaju i iskorišćavaju. Ali klinika na kojoj se rodio Mario je zvanična ustanova, koja veoma vodi računa o svim zdravstvenim i psihološkim aspektima surogat majki. Surogat majkama je na raspolaganju stalna psihološka podrška, kompletna medicinska nega, sve do nutricionista i masera. Da se nisam uverila da je to zaista tako, nikad ne bih pristala na ceo postupak, bez obzira na lične želje.

Izvor: Blic.rs
Foto: serifovic/Instagram

Pogledajte još