Džulijan Asanž: Film o Vikiliksu i meni je laž!

0

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž nazvao je holivudski film koji se o njemu snima "masivnim propagandnim napadom" na njegov sajt i oruđem za potpirivanje "plamena rata" protiv Irana.

Studio „Drimvorks“ saopštio je danas da je počelo snimanje filmske drame o Džulijanu Asanžu i njegovom Vikiliks vebsajtu koja, prema rečima reditelja Bilija Kondona, neće suditi bivšem hakeru i njegovom uticaju.

Holivudski studio saopštio je da će film „The Fifth Estate“ sa britanskim glumcem Benediktom Kumberbačom u ulozi Asanža premijerno biti prikazan u američkim bioskopima u novembru 2013.

Film će se baviti počecima Vikiliksa kroz vizuru Asanža i njegovog bivšeg portparola, Nemca Danijela Domšet-Berga (igra da Danijel Brul) i kulminiraće objavljivanjem hiljada zvaničnih dokumenata i mejlova 2010. godine.

Asanž, koji je dobio primerak scenarija, rekao je da je film „laž“. On se obratio studentima Oksforda preko video linka iz ambasade Ekvadora u Londonu.

„To su sve laži. Film je masivni propagandni napad na Vikiliks i moje osoblje“, rekao je Asanž a prenosi RT.

Među spornim delovima filma su i implikacije da Iran radi na nukelarnom oružju.

„Kakve to veze ima sa nama“, uzvratio je Asanž.

Reditelj Bili Kondon rekao je da film neće donositi sud o Asanžu i Vikiliksu.

„Možda će proći decenije pre nego što shvatimo potpuni uticaj Vikiliksa i kako je revolucionarizovao širenje informacija. Želimo da istražimo kompleksnosti i izazove transparentnosti u informacionom dobu i, nadamo se, obogatimo i oživimo razgovore koje je Vikiliks podstakao“
, dodao je reditelj filmova „Devojke iz snova“ i „Sumrak saga: Praskozorje“.

Film je zasnovan na knjizi Domšet-Berga „Inside WikiLeaks“ (Unutar Vikiliksa) koju je napisao pošto je napustio organizaciju i drugoj knjizi, novinara Dejvida Lija i Luka Hardinga „WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy“ (Vikiliks: Unutar Džulijan Asanžovog rata protiv tajnovitosti).

(24sata)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.