Obama o ojačaloj američkoj naciji: Raščistili smo krš nastao ekonomskom krizom (VIDEO)

U govoru, čiji je najveći deo bio posvećen temama koje je forsirao i u predizbornoj kampanji, Obama se osvrnuo na ekonomske mere koje je neophodno donete, rešavanje problema nasilja prouzrokovanog oružjem, mere za poboljšanje zdravstvenog osiguranja.

Predsednik SAD je ocenio da Pjongjang provokacijama, kao što je poslednja nuklearna proba, samo još više izoluje svoju zemlju, dok je iranske vlasti pozvao na dijalog, uz naglasak da je sada vreme za diplomatiju.

Prema njegovom predlogu, kada je u pitanju Avganistan, početkom 2014. godine u Avganistanu bi trebalo da ostane 32 od 66 hiljada američkih vojnika koliko ih je sada.

Barak Obama je, govoreći o ekonomiji u Americi, izneo aktivnu agendu, koja podrazumeva povećanje minimalne zarade u SAD sa 7,25 na devet dolara po satu rada, povećanu potrošnju u infrastrukturnim projektima, kao i smanjenje budžeta kroz mešavinu većih poreza i smanjenja javne potrošnje.

Govoreći o zdravstvenom osiguranju, Obama je rekao da će podržati umerene reforme, sve dok bogati Amerikanci budu finansijski doprinosili.

Svečanost u Kongresu je počela ulaskom predsednika SAD i prve dame Mišel, koji su dobili aplauz svih kongresmena i senatora iz obe partije, demokratske i republikanske.

Tokom govora, iza Obame za govornicom, sedeli su potpredsednik Džo Bajden, koji je često ustajao i aplaudirao, i vođa republikanaca u Kongresu Džon Bejner, koji je takođe ustao i aplauzom pozdravio predsednikovu suprugu.

Predsednik SAD se tokom obraćanja najvišem zakonodavnom telu, osvrnuo i na školski sistem, predloživši uvođenje obdaništa i predškolskih sistema koji će ekonomski biti dostupniji onima sa nižim i srednjim primanjima.

Obama nije zaobišao ni infrastrukturne projekte, ponovivši svoj raniji predlog da Kongres, iako je to jednom već odbio, ipak prihvati program od 50 milijardi dolara koji bi bili utrošeni za obnovu dotrajalih puteva i mostova.

- Raščistili smo krš nastao ekonomskom krizom i sa obnovljenim poverenjem možemo da kažemo da je stanje naše nacije danas jače - istakao je Obama.

On je kazao da namerava da zajedno sa Evropskom unijom radi na zajedničkom planu o stvaranju obimnog ugovora o slobodnoj trgovini, što bi značilo jačanje veza preko Atlantika.

Analitičari u SAD ocenjuju da evropski zvaničnici takođe žele takav dogovor, i da se o tome razgovara već decenijama.

Najemotivniji momenat govora je bio, kada je Obama podsetio na široko rasprostranjeno oružano nasilje u Americi. U sali Kongresa su bili roditelji petnaestogodišnje Hadije Pendlton, koja je sa školskim orkestrom pre tri nedelje nastupala na inauguraciji u Vašingtonu, da bi deset dana posle toga bila ubijena u Čikagu, kao nedužna žrtva u obračunu bandi.

Takođe, Obama je pozdravio bivšu kongresmenku iz Arizone Gabrijel Gifords takođe prisutnu u sali. Ona je žrtva pomahnitalog ubice, koji je pre dve godine ispred supermarketa ubio šest i ranio devet ljudi, među kojima i nju.

- Hadijini roditelji, Nejt i Klio, ovde su sa nama večeras, kao i mnogi drugi čije su porodice uništene oružanim nasiljem. Oni zaslužuju da se čuje njihov glas - uzviknuo je Obama, nakon čega je većina kongresmena i senatora i dugo aplaudirala.

On je još jednom ponovio raniji stav da treba uvesti rigoroznije provere onih koji hoće da kupe oružje, kao i da je potrebno uvesti zabranu prodaje automatskog oružja.

Jedna od tema Obaminog govora bila je i reforma imigracionog sistema, čime bi bio otvoren put za legalizaciju statusa i dobijanje državljanstva za oko 11 miliona ilegalnih imigranata koliko ih je sada u Americi.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još