Roditelji protiv školskih nasilnika: Srećom da ni jedno dete nije poginulo

- Stanje je alarmantno: pljačke, maltretiranja, razbijanja kola, a mi ćutimo, sakrivamo se iza zavesa, i kada čujemo nasilje, mi ga ne prijavljujemo policiji. Samo srećnim sticajem okolnosti nijedno dete nije poginulo - kazala je članica Saveta Jelena Desnica, na sastanku kome su prisustvovali i predstavnici policije, gradskih i pokrajinskih vlasti i medija, s ciljem da se zajednički formulišu mere kako bi se smanjilo i iskorenilo maloletničko nasilje.

Desnica je rekla da je postalo uobičajeno da se uveče može naići na "horde mladića" koji nose sekire, bejzbol palice, šipke, noževe.

- Gde su roditelji koji treba da vaspitaju svoju decu, koji treba da im budu posvećeni. Niko neće promeniti stvari za nas, a mi zabijamo glavu u pesak - ocenila je Desnica.

Ona je predložila da se štampaju nalepnice i napravi medijska kampanja "Ne okreći glavu, okreni telefon, snimi kamerom i pozovi policiju", po uzoru na sličnu kampanju koja je dala rezultata u Londonu.

Član Gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar predložio je uvođenje "kvartovskog policajca" koji bi imao striktno određen reon i koji bi tako bio u prilici da bolje upozna omladinu i njihove roditelje, kao i sva zbivanja u tom delu grada.

Roditelji su naveli da su u Novom naselju neophodne "racije na otvorenom", uvodjenje pešačkih policijskih patrola, kao i otvaranje posebne imejl adrese na koju bi se slali video snimci nasilja i kriminalnih radnji, kako bi se izgrednici lakše i efikasnije procesuirali.

U blizini Osnovne škole "Prva vojvodjanska brigada" nedavno se dogodio oružani obračun dve grupe mladića na svega pedesetak metara od osnovne škole i od vrtića, i to oko 13 sati. Niko nije povređen, a jedan metak zabio se u fasadu obližnje zgrade.

U nedelju je u Novom Sadu održan protest protiv nasilja pod parolom "Prst na čelo". Reč je o akciji koja je pokrenuta preko društvenih mreža Tviter i Fejsbuk, a na protestu se okupilo svega nekoliko desetina građana.

Beta, Blic, Nadlanu

Pogledajte još