Kličko: Srbi su naš bratski narod, vidimo se u EU

Predsednik partije UDAR, odgovarajući na pitanje tog beogradskog lista da li zaista veruje da će jednog dana Srbija i Ukrajina, koja nije ni na agendi EU za proširenje, zaista postati članice Unije, je rekao da on ostaje veliki evrooptimista. "I kažem vam: siguran sam da će se Srbija i Ukrajina sresti u Evropskoj uniji", dodao je Kličko.

Na pitanje da li ima utisak da ni Ukrajina kao i Srbija nisu mnogo odmakle od revolucija kojima su svrgnuti prethodni režimi, a da je nada da će sve biti drugačije ostala u prethodnoj deceniji, Kličko kaže da su ipak, uprkos svemu, dve zemlje krenule napred.

"Samo, činjenica je da ne možete uvek da sagledate te promene, a pogotovo to ne može da uradi običan narod. Vi ste u Srbiji srušili jedan autokratski režim, a sada ste jednom nogom već u Evropskoj uniji. Ukrajina ne može da se pohvali tim uspehom, bar ne još. Ali jedno je sigurno - obe su revolucije promenile ljude. Prestali su da budu točkovi u mašineriji jedne države koja nije vodila računa o njima. Postali su građani koji su svesni svojih prava. A te će promene, promene u glavi, sigurno izaći na videlo", rekao je on u intervjuu "Nedeljniku".

On je rekao i da se slaže sa stavom bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Juščenka da je Srbija bratska nacija Ukrajine.

"Apsolutno se slažem sa njim - Srbi su naš bratski narod. Možemo mnogo da pomognemo jedni drugima. Imamo mnogo toga zajedničkog, imamo iste interese, imamo dugu zajedničku istoriju, običaje i bliske odnose - i političke, i ekonomske, i humanitarne", istakao je poznati bokser.

A na pitanje kakav je njegov stav o Kosovu, s obzirom na to da njegova zemlja nije priznala nezavisnost Kosova, Kličko je rekao da problem Kosova treba rešavati kompromisom, kaoi da je svestan da neka magična formula ne postoji.

(Izvor:B92)

Pogledajte još