Svedoci saslušani, advokati traže da Miškovići budu pušteni na slobodu

Podsetimo, i ranije su mediji pisali da su advokati Miškovića nudili jemstvo kako bi on branio sa slobode, ali je tada to demantovalo i Tužilaštvo za organizovani kriminal i Miškovićev advokat Zdenko Tomašević. On je objasnio da po našem Zakonu o krivičnom postupku nije ni moguće ponuditi jemstvo u slučaju kada sud odredi pritvor zbog mogućeg uticaja na svedoke.

Međutim, priča o davanju garancija za odbranu Miškovića sa slobode ponovo se aktuelizovala jer su svi planirani svedoci saslušani, pa je samim tim uklonjen i jedan od osnova pritvora- moguće uticanje na svedoke.

Blic podseća da je Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, kao i Milu Đuraškoviću i ostalima kojima je određen pritvor zbog malverzacija prilikom privatizacije putarskih preduzeća, taj pritvor određen po tri osnova: da ne bi uticali na svedoke, zbog opasnosti od bekstva i zbog uznemiravanja javnosti.

S druge strane, kako pišu Novosti, branioci Mila Đuraškovića, vlasnika "Nibens grupe", uložiće žalbu na rešenje kojim je njihovom klijentu produžen pritvor za još 30 dana. Kako saznaje taj list, i Đuraškovićevi advokati tražiće da mu se omogući odbrana sa slobode ili da se donese odluka o kućnom pritvoru uz nošenje elektronske narukvice za praćenje kretanja.

Advokati vlasnika "Delta holdinga" sada smatraju da je jedan od razloga za produžavanje pritvora Miškoviću praktično "rešen" pošto su saslušani svi svedoci, odnosno nema novih najavljenih svedoka, a da bi sud za preostale razloge, kao što je opasnost od bekstva, mogao da izrekne i druge mere: oduzimanje putnih isprava i obavezno javljanje policiji, kao i kućni pritvor sa elektronskim odašiljačem ili bez njega.

Zbog toga će advokati Miškovića narednih dana, nakon što dobiju zvaničnu potvrdu da je na Kipru saslušana Tatjana Jeronimides, poslednji svedok, odlučiti s klijentima za koju će se opciju opredeliti i tražiti puštanje iz pritvora. Navodno će za to, kako tvrdi Blic, ponuditi jemstvo u visini štete za koju se terete Miškovići, a to je oko 20 miliona evra.

Miroslavu i Marku Miškoviću, kao i Đuraškoviću pritvor produžen do 9. marta, ali oni imaju pravo da pre isteka tog produženja traže puštanje iz pritvora. Konačnu odluku o puštanju doneće Apelacioni sud u Beogradu.

(Izvor: Blic/B92)

Pogledajte još