Preminuo Džeri Bas, vlasnik Lejkersa

Bas će ostati upamćen ne samo po deset titula Lejkersa tokom njegove 'vladavine', već i po tome što je bio jedan od ključnih čelnika koji je NBA ligu pretvorio u, kako Amerikanci kažu "šoutajm" (Showtime).

Od siromašnog dečaka iz Jute postao je milioner u poslu sa nekretninama, kupio je Lejkerse 1979 i učinio ih jednim od najboljih NBA timova svih vremena, sa legendama kao što su Džabar, Medžik, O'Nil, Brajant.

Bas je od Lejkersa stvorio najomiljeniji tim u južnoj Kaliforniji, a u globalnom smislu produžetak glamuroznog Holivuda.

"Stvarno sam pokušavao da stvorim drugačiju sliku Lejkersa, drugačiji identitet. Mislim, Lejkersi su prokleti Holivud", govorio je Bas.

Rođen je u Solt Lejk Sitiju 1933. godine, sa u 24. je dobio doktorat iz hemije.
Kratko je radio u industriji aeronautike, da bi se krajem 50-ih sa kolegom Frenkom Maijanijem okušao u poslu sa nekretninama. Skupili su nekoliko hiljada dolara i kupili zgradu sa 14 stanova u zapadnom Los Anđelesu. Kako bi uštedeli novac, sami su je renovirali.

Posao je polako rastao, postali su vlasnici brojnih stambenih i poslovnih zgrada, te hotela. 1979. je zajedno sa saradnicima kupio Los Anđeles Lejkerse, NHL tim Los Anđeles Kingse i orgoman ranč u Kern Kauntiju za 67 miliona dolara.

Lejkerse je kupio kada je većina NBA timova bila na ivici bankrota, ali je on od njih video dijamant u kanti uglja. Imali su dominantnog centra Karima Abdul-Džabara, a na draftu su sa Mičigen Stejta pokupili 'živahnog' Medžika Džonsona.

Uspeh je stigao brzo. Sa bivšom zvezdom na mestu generalnog menadžera Džerijem Vestom, im je osvojio NBA titulu već u prvoj Basovoj sezoni na čelu kluba. Medžik, Abdul-Džabar i Majkl Kuper su Lejkersima doneli pet titula, četiri sa Petom Rajlijem na klupi.

"Stejpls centar" je čekao nekoliko godina na novu eru dominacije, a ona je stigla sa Šekilom O'Nilom i Kobijem Brajajntom u timu
, te Filom Džeksonom na klupi. Ovaj trio osvojio je tri uzastopne titule od 2000. do 2002. godine.

(old_image)
Medžik, Abdul-Džabar, Rajli i Bas (Beta/AP/B92)

Nakon debakla u finalu 2004. od Detroit Pistonsa, O'Nil je trejdovan u Majami Hit, a otišao je i Džekson. Usledilo je nekoliko razočaravajućih sezone, Brajant je zahtevao trejd, ali je Bas nije popustio i odrekao se najveće zvezde.

Vratio je Džeksona, doveo Pau Gasola, i 2009. osvojio novu titulu pobedom nad Orlando Medžikom. Sledeće sezone stigla je još jedna, protiv najvećeg rivala Boston Seltiksa, poslednja, deseta Basova.

"Džeri Bas je pomogao da liga stigne ovde gde je danas. Upamtite, on nam je pokazao da je sve u vezi sa "šoutajmom", da arena može biti centar ne samo košarke, nego i zabave. On je od nje stvorio mesto na kojem možete da vidite i budete viđeni", rekao je o Basu komesar NBA lige Dejvid Stern.

Ima četvoro dece, kćekće Dženi i Džejni, te sinove Džima i Džona koji je novi vlasnik Lejkersa.

Brajant: Bio mi je sve, verovao sve vreme u mene

(old_image)
Kobi Brajant i Bas (Beta/AP/ B92)

Bas je poslednjih nekoliko dana bio hospitalizovan zbog raka
, a tokom Ol-stara o njemu je pričao Kobi Brajant.

Zvezda Lejkersa je za Basa rekla da je pomogao da se promeni budućnost NBA lige, te da je bio uzor za upornost.

"Ne postoji način da se opiše ono što je on uradio, teško je pronaći nešto slično u bilo kom drugom sportu"
, rekao je Brajant.

Kobi je istakao koliko je Bas uticao na njegovu karijeru, prvo time što ga je doveo kao 17-godišnjeg klinca iz srednje škole.

"Verovao je u mene sve vreme. Za samo igru, napravio je od košarke brend, "šoutajm" koji je napravio od lige ovo što jeste. To rivalstvo između Lejkersa i Seltiksa i šta je ono značilo na globalnom planu za razvoj igre"
, rekao je Brajant.

(Izvor: B92)

Pogledajte još