Španija izbegla potop

0

Predsednik Vlade Španije Mariano Rahoj rekao je u sredu da je u prvoj godini na vlasti uspeo da izbegne "potop" i da spusti budžetski deficit na ispod sedam odsto od bruto domaćeg proizvoda tokom 2012. godine.

On je najavio da će nastaviti reforme i mere za podsticanje zapošljavanja mladih.

Istorijske mere štednje koje su počele da se sprovode od kraja 2011. godine da bi se oporavila španska privreda „nametnute su jer nam je pretila propast“, rekao je Rahoj u obraćanju parlamentu na početku debate o stanju nacije i naglasio da su te mere omogućile da „ostavimo za nama pretnju katastrofe“.

„Počinjemo da vidimo put ka budućnosti“, rekao je Rahoj i dodao da je put koji treba preći još dug i težak i da je “ socijalna realnost užašno teška“.

Španski premijer je rekao da će državni deficit 2012. biti „ispod sedam odsto“ od BDP, posle 9,4 odsto koliko je iznosio 2011. To znači, kako je naglasio, da će biti nešto iznad cilja koji je odredio Brisel od 6,3 odsto ali ispod najcrnjih predvidjanja u ovoj zemlji koja se nalazi u recesiji od kraja 2011.

Premijer je najavio da posle plana stednji od 150 milijardi evra u periodu od tri godine njegova vlada namerava da pokrene „drugu generaciju reformi“ da bi podstakao zapošljavanje i aktivnosti malih firmi.

Te reforme imaće posebno za cilj podsticanje zapošljavanja mladih gde je stepen nezaposlenosti medju onima starih izmedju 16 i 24 godine prešao 55 odsto (26,02 odsto za celokupno aktivno stanovništvo).

Vlada podstiče firme da zapošljava mlade ispod 30 godina.

(Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.