Uprava za veterinu: Povećano prisustvo aflatoksina

0

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije navelo je u svom zvaničnom dopisu veterinarima koji kontrolišu da li je u Srbiji prisutna pojava aflatoksina M1 u mleku, da je on iznad dozvoljenih granica.

Kako se navodi u dopisu šefici veterinarske inspekcije Sremskog okruga Emini Milakari, u koji je agencija Beta imala uvid, veterinarima na terenu dato je uputstvo da prilikom nadzora gazdinstava preporuče da se hrana koja je plesnjiva izbaci iz upotrebe i da se uvede u ishranu zdrav kukuruz ili silaža.

„Zbog pojave aflatoksina M1 u mleku iznad dozvoljenih granica, molim Vas da u toku vašeg aktivnog nadzora na gazdinstvima date preporuku da se hrana koja je plesnjiva izbaci iz upotrebe i da se uvede u ishranu zdrav kukuruz, silaža“, piše u dopisu koji je veterinarima upućen danas.

Veterinarima je dato i uputstvo da se gazdinstvima preporuči da se u ishrani koristi mineral zeolit, koji se kao ekološki preparat koristi u poljoprivredi, stočarstvu, živinarstvu, farmaciji i medicini za detoksikaciju organizma i prevenciju raznih problema koji mogu nastati nepravilnom ishranom ili usled poremećaja metabolizma.

(Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.