Finalisti fajnal-fora u Evroligi, moguć i kompromis

0

Rukovodstvo Evrolige saopštilo je a je pravilnik ovog takmičenja jasan i da bi prema njemu finalisti fajnal-fora Jadranske lige naredne sezone trebalo da učestvuju u elitnom takmičenju, ali da će zbog celokupne zbrke sa čelnicima regionalnog takmičenja pokušati da pronađu kompromisno rešenje, samo za tekuću sezonu.

“Evroliga želi da ispravi izjave gospodina Josipa Bilića, koje su se pojavile u medijima za vikend. Želimo da pojasnimo da se pravilnikom Evrolige odlučuje ko će se plasirati u EL, a ne statutima nacionalnih takmičenja. Takav je slučaj i u ostalim međunarodnim takmičenjima”, navodi se u saopštenju koje je obajvljeno na sajtu Evrolige.

Međutim, kako se navodi, postoji mogućnost da se ove sezone napravi kompromis, s obzirom na to da su klubovi u Jadranskoj ligi započeli sezonu sa pravilom da pobednik ligaškog dela ide direktno u Evroligu.
„Zbog trenutne situacije, Evroliga je u razgovorima sa predsednikom ABA lige kako bismo pronašli rešenje koje će se odnositi samo na ovu sezonu, kako bismo zaštitili sportske interese klubova koji ove sezone nastupaju u Jadranskoj ligi. Kada dodejmo do rešenja, ono će biti objavljeno, a to će se desiti u narednih nekoliko dana”, zaključuje se u saopštenju.

Evroliga je uz saopštenje objavila pravilnik, gde piše da se plasman u nacionalnom prvenstvu, odnosno, u ovom slučaju glavnom takmičenju, plasman određuje od početka do kraja, uključujući regularnu sezonu i plej-of.

To znači, da se definicija šampiona, drugoplasiranog i trećeplasiranog u Jadranskoj ligi određuje utakmicama fajnal-fora. U svakom slučaju, za sada je izvesno da će iz Jadranske lige dva tima direktno u Evroligu, a jedan u kvalifikacije. Na tabeli Jadranske lige trenutno vodi Igokea, ispred Crvene zvezde, Budućnosti, Radničkog i Partizana.

(Tanjug)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.