CERN: Ugrožen rad srpskih naučnika zbog duga države

Iako iz Ministarstva nauke poručuju da je uplaćeno više od polovine i da će izmiriti i ostala dugovanja, veliki problem je i što 25 srpskih naučnika koji rade u CERN-u, od države ne dobijaju sredstva za putovanja, smeštaj, niti za troškove eksperimenata.

Prema rečima prof. dr Petra Adžića, profesora Fizičkog fakulteta i vođe jednog od srpskih timova u ovoj uglednoj instituciji, zemlje članice dužne su da snose troškove svojih istraživača. Dok nismo zvanično pristupili CERN-u, naučnici su bar iz stranih fondova, raspoloživih u naučnom centru, dobijali osnovna sredstva. Sada se snalaze kako ko ume, a mnogi put do Ženeve plaćaju sami! - prenose Novosti.

- Od 2005. godine Srbija plaća određena sredstva za budžet dva eksperimenta ATLAS i CMS u CERN-u i ovo je prvi put da ni ta dugovanja nisu izmirena. To je dovelo u pitanje i naš dalji rad, ali i ugled zemlje koji su fizičari decenijama gradili. Ako odluče da nas zbog nečijeg nemara isključe, bila bi to velika međunarodna bruka - kaže za ”Novosti” prof. Adžić i dodaje da je najveći problem to što je država potpuno zanemarila njih koji rade tamo - Putovanja u CERN sveli smo na minimum.

Srpske firme mogu ravnopravno da ponude sve vrste usluga na tenderima koje raspisuje CERN - od nabavke toalet-papira, pa do inženjerskih radova. Isto tako, ukoliko se otvori konkurs za spremačicu, sekretaricu, računovođu ili bilo koju drugu poziciju, građani Srbije mogu da se prijave ravnopravno, kao i stanovnici EU.

A kada je pre nešto više od godinu dana potpisan zvaničan ugovor o članstvu, koji je kasnije ratifikovao i srpski parlament, rečeno je da bi srpska privreda trebalo to dobro da iskoristi. Do današnjeg dana, nismo se angažovali da vratimo bar deo novca od te članarine.

- Potrebno je da Ministarstvo imenuje predstavnika naše industrije, koji će da prati tendere i pomaže srpskim firmama da u njima učestvuju. Iako to nije obaveza nas fizičara, kao državna komisija za saradnju sa CERN-om, predlagali smo to u više navrata, ali do danas ništa nije učinjeno - naglašava dr Adžić.

- Srbija u CERN-u može da učestvuje na svim tenderima, ali i građani kao pojedinci imaju pravo da konkurišu za sve vrste poslova koji su na raspolaganju u CERN-u. Nismo iskoristili ni priliku da šaljemo naše nastavnike fizike, kao ni inženjere na čuvene CERN-ove obrazovne škole.

Prema rečima dr Ivanke Božović Jelisavčić iz Instituta ”Vinča”, čiji osmočlani tim radi na dva projekta u CERN-u, država je pristupila članstvu ovoj instituciji pre nego što je dobro promislila koje su nam obaveze i kakvu korist možemo da imamo.

- Daleko od toga da sam protiv članstva, ali o tome kako ćemo da plaćamo obaveze trebalo je da razmišljamo kada smo pristupali - smatra dr Ivanka Božović Jelisavčić. - Biće nam još teže kada, posle pet godina pridruženog članstva, budemo morali da plaćamo punopravno članstvo od 2,5 miliona švajcarskih franaka godišnje

Pogledajte još