Grupa Crnogoraca objavila čitulju za Čaveza: Tvoj put je naša svetlost, zauvek naš komandante

"Tvoj put je naša svetlost, zauvek naš komandante".

Ovim rečima su se od venecuelanskog predsednika Uga Čaveza, koji je preminuo pre dva dana, u čitulji oprostili Podgoričani Miško, Đoko, Duško i Vlado.

"Tajna slobode počiva u hrabrosti" - napisali su Podgoričani. Oni nisu želeli da za novine pričaju o tome zašto su osetili potrebu da se na ovakav način oproste od vladara Venecuele, ali su rekli da imaju "svoje razloge".

Od Čaveza su se na sličan način oprostili i Nikšićani, osoblje kafea "Del Boj", te Luka Vučinić i Dragomir Vojinović.

"Bio je pošten čovek koji se borio protiv globalizacije i imperijalizma, koji je branio siromašne građane od bogatih. Povratio je naftu u vlasništvo države i od novca koji je dobijen od njene eksploatacije pokušavao je da ostvari socijalnu pravdu. Kao takav zaslužuje naše poštovanje", kazao je Vučinić, inače član Liberalne partije Nikšić i odbornik na listi Koalicije "Za evropski Nikšić Milo Đukanović".

Čitulja i u RS
U današnjem izdanju "Glasa Srpske" poslednji pozdrav "dragom vođi" poslali su Gazda i Lemi.

Vučinić smatra da na primeru čoveka koji je bio idealista velikih ambicija, koji je pokrenuo socijalne programe za siromašne, uključujući iskorenjivanje nepismenosti i izgradnju zdravstvenih centara u kojima rade uglavnom kubanski lekari, svi treba da se učimo.

U njegovoj i Draganovoj čitulji stoji da "niko ne sumnja da Čavez i sada, na nekom boljem mestu, bije bitke protiv imperijalizma i neoliberalne globalizacije i da nastavlja da se bori za ostvarivanje socijalne pravde“.

"Zbogom, hrabri čoveče", poručili su njih dvojica.

Osoblje nikšićkog paba "Del Boj" na sličan način je propratilo i smrt libijskog vođe Moamera Gadafija kao i severnokorejskog lidera Kim Džong Ila.

"Težak je ovo dan za sve nas koji smo voleli tvoj vedar lik. Odlaze svi što valjaju", poručili su iz lokala "Del Boj".

(Izvor: B92, Tanjug, Vijesti)

Pogledajte još