Podeljena mišljenja poslanika o Nikolićevom izvinjenju

0

BEOGRAD – Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović rekao je da je izvinjenje za zločin u Srebrenici koje je predsednik Tomislav Nikolić ponudio bošnjačkom narodu iskorak koji zaslužuje podršku, ali da je trebalo da se dogodi ranije.

To je svakako dobro za odnose u regionu koji su, na žalost, prečesto bili narušavni upravo neodgovarajućom politikom predsedništva Srbije u poslednjih godinu dana„, rekao je Stefanović novinarima u parlamentu.

Kako je ocenio, predsednik Nikolić je sa ovakvim izvinjenjem trebalo da istupi pre deset ili petnaest godina.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić smatra da niko od državnika Srbije ne bi trebalo da se izvinjava za zločin u Srebrenici dok god ne bude utvrđena prava istina o tom događaju.

Srebrenica je neispitan slučaj i nema ko tu da se izvinjava dok se ne ispita do kraja„, rekao je Samardžić novinarima u Skupštini Srbije upitan da prokomentariše izvinjenje koje je bošnjačkom narodu ponudio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Samardžić tvrdi da se u Srebrenici nije dogodio genocid, što je kvalifikacija na kojoj insistira bošnjačka strana. Kao dokaz da je zločin u Srebrenici nerazjašnjen, Samardžić je naveo presudu generalu Tolimiru pred Haškim sudom, prema kojoj je broj žrtava u Srebrenici 4.900, iako se u javnosti licitira sa znatno većim brojkama.

Prema njegovim rečima, dovoljno je to što se jedan predsednik Srbije prethodno izvinio za Srebrenicu a da pritom nije tražio uzvratno izvinjenje za Bratunac i druge zločine koji su nad Srbima počinjeni u istočnoj Bosni.
Imate vrlo prizemnu intresnu srukturu koja leži iza ovog stravičnog izvinjenja„, rekao je Samardžić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izvinio se u intervju bosanskoj televizji za zločin u Srebrenici, ali je odbio tezu da je tamo počinjen genocid jer, kako je istakao, „genocid se mora dokazati„.

Izvor: Kurir

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.