ŠTA JE SVE NESTALO 5. OKTOBRA? Podneta krivična prijava zbog krađe blaga iz Skupštine

Ovaj potez zapravo je poslednji pokušaj da se vrati barem deo od 55 slika, ali i na desetine komada nameštaja, koliko od 5. oktobra 2000. nedostaje iz bogate skupštinske riznice, kao i da se odgovorni za pljačku privedu pravdi.

Predsednica Skupštine Maja Gojković kaže da je podnošenje prijave njena građanska i nacionalna dužnost:

- U pitanju su značajna umetnička dela koja pripadaju građanima i moraju biti pronađena i vraćena.

Za krađu u zakonodavnom domu dosad niko nije odgovarao. U parlament su tokom juna vraćene tri fotelje. Komadi nameštaja pronađeni su tokom jedne policijske racije u Kaluđerici, na sajtu "Kupujem - prodajem", ali i u Sokobanji.

Ipak, ovo je samo delić onoga što nedostaje iz parlamentarne postavke, koja je pre petooktobarskog prevrata brojala 156 umetničkih dela. Nedostaju slike "Konji" i "Glava muškarca" Petra Lubarde, "Otvorene kapije Beograda" Milića od Mačve, "Dubrovnik" Peđe Milosavljevića, "Katedrala u Dubrovniku" Petra Dobrovića, "Kuća u vinogradu" Milana Konjovića, "Budva" Marka Čelebonovića, "Predeo" Zore Petrović... Fale i dela Milana Kečića, Milutina Radojčića, Smilje Bojičić, Boška Karanovića, Zlatka Price... Podaci o svim slikama za kojima se traga nalaze se na sajtu MUP-a.

Među ukradenim predmetima je i kljova koju je predsedniku parlamenta SFRJ svojevremeno poklonio prvi čovek Skupštine Nigerije. Bile su u paru, ali je jedna vraćena. Neko ju je ostavio tokom noći, a zaposleni su je ujutru, kada su došli na posao, pronašli. I dalje se traga za skulpturom žene, rađene u gipsu, vajara Vanje Raduša.

Neka dela je pronašla policija, ali ima i onih koji su vratili petooktobarske "trofeje". Dosad je vraćeno 35 slika.

U plamenu 5. oktobra nestala je i knjiga "Protokol Svetoandrejske skupštine". Posle nekoliko dana ovo delo neprocenjive vrednosti, koje čuva zapise sa događaja iz 1858. godine, pronašla je Milena Nikolić, nekadašnja sekretarica poslaničkog kluba JUL-a. Kupila ga je na buvljaku za 30 dinara i vratila u skupštinsku biblioteku.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.