Grip u trudnoći znači rizik za zdravlje dece

0

Grip u trudnoći delimično povećava rizik da deca u kasnijem periodu života obole od neke vrste bipolarnog poremećaja, zaključak je jednog američkog istraživanja.

Studija koja je obuhvatila testiranje 814 trudnica, pokazala je da je rizik za dobijanje bipolarnog poremećaja kod dece 4 puta veći ukoliko majke obole od gripa, ali su stručnajci naglasili da nema mesta panici, jer je ukupan rizik i dalje mali.

Ono što je uočeno tokom onog istraživanje jeste da su dobijeni vrlo slični rezultati koji su u vezu doveli grip i rizik za oboljevanje od shizofrenije.

Bipolarni poremećaj je stanje u kome se doživljavaju nagle i izrazite promene raspoloženja, od osećanja radosti, hiperaktovnosti do duboke depresije i gubitka interesovanja za bilo šta, a takvo stanje može trajati mesecima.

Istraživači sa Medicinskog Fakulteta u Kolumbiji su uspeli da identifikuju vezu između tog poremećaja koji se obično dijagnostikuje u kasnom tinejdžerskom dobu i dvadesetim godinama života i onome što se događa za vreme trudnoće.

Posmatrajući ljude koji su rođeni ranih šezdesetih godina prošlog veka, bipolarni poremećaj se javljao 4 puta češće kod dece čije su majke u trudnoći bolovale od gripa.

Ovo stanje pogađa jednog od 100 ljudi, a glavni istraživač profesor Alan Braun procenjuje da grip tokom trudnoće povećava šansu za oboljevanje od bipolarnog poremećaja za 3- 4% dece čije su majke preležale grip.

Međutim, u velikoj većini slučajeva kod onih koji boluju od bipolarnog poremećaja nije bilo nikakve istorije bolesti koja je uključivala i grip, pa je to uverilo doktore da trudnice zbog toga ipak ne bi trebalo pretrano da se brinu.

„Šanse za dobijanje bipolarnog poremećaja u odraslom dobu za decu su ipak još uvek mala iako povezanost između gripa u trudnoći i povećanog rizika zaista postoji“, saopštili su.

Oni su takođe preporučili da se trudnice vakcinišu protiv gripa i da je to najbolji i najjeftiniji način zaštite.

Da li grip u trudnoći direktno utiče na fetus nije potpuno objašnjeno, ali se pretpostavlja da svako slabljenje majčinog imunog sistema ima nekog efekta i na razvoj bebe.

Doktori su dodali da ukoliko buduća obimnija istraživanja u velikoj meri potvrde ove prve rezultate, kreatori zdravstevne politike bi možda trebalo da razmotre neke nove oblike spračavanja gripa u trudnoći, ali dok god su šanse za dobijanje bipolarnog poremećaja još uvek male, buduće majke ne bi trebalo da brinu.

Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.