Fondacija Đoković donira 750.000 dolara za pomoć deci

Ovaj projekat će biti realizovan u četiri grada Srbije: Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, a trajaće tri godine.

Brankica Jovanović, državni sekretar ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, rekla je da je Srbija u okruženju otišla najdalje u procesu deinstitucionalizaciji dece i dodala:

- U ovom trenutko u ustanovama za decu smešteno je oko 1.200 mališana, a oko 5 hiljada u hraniteljskim porodicama, dok je pre pet, šest godina, taj odnos bio obrnut.

Još jedan problem predstavljaju neadekvatne hraniteljske porodice i postoji težak period na zaustavljanju smeštaja dece mlađe od tri godine u ustanove i pronalazak adekvatnih hraniteljskoh porodica.

Judita Rajhenberg, direktorka UNICEF-a u Srbiji, rekla je da će u okviru projekta biti realizovana usluga ”porodični saradnik” u sva četiri grada:

- Porodični saradnik ima važnu ulogu jer će biti svojevrsni medijator članovima porodice i pomoći im da iznađu rešenje za sve probleme, a imaće i edukativnu ulogu, učeći roditelje veštinama u upravljanju porodičnm budžetom.

Jelena Ristić, direktorka Novak Đoković fondacije, izjavila je da je ta fondacija sa zadovoljstvom odlučila da podrži taj projekat:

- Novak Đoković fondacija podržaće projekat jer se uklapa u našu misiju, da dete odrasta u porodici, u bezbednom i kreativnom okruženju.

(Izvor: Sport info )

Pogledajte još